Çin, tarihi inişe hazırlanıyor: Mars aracına ateş tanrısının ismi verildi

Uzay aracının "Çin'in gezegen keşfinin fitilini ateşlediği için" bu ismi aldığı söyleniyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin 16 Aralık 2020'de yayımladığı bu görüntüde Tianwen-1 uzay aracı, Mars yolunda görülüyor (AP)

Çinli yetkililerin cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre, ülkenin Mars'a inecek ilk uzay aracına Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı olan Zhurong'un ismi verildi.

Bu uzay aracı 24 Şubat'ta Mars yörüngesine yerleşen, Tianwen-1 isimli yörünge aracının üzerinde yer alıyor ve Kızıl Gezegen'de yaşamın kanıtlarını aramak için mayısta yüzeye inecek.

Söz konusu görev Çin'in son yıllarda hız kazanan uzay planlarının bir parçası. 2019'da Çin, Ay'ın daha önce pek keşfedilememiş karanlık yüzüne bir uzay aracı gönderen ilk ülke olmuştu. Aralıkta ise Ay'da toplanan kaya parçalarını 1970'lerden bu yana ilk kez Dünya'ya getirmişti.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, Mars'a inecek uzay aracının başlığının isminin de ateş yıldızı anlamına gelen "Huo Xing" olduğunu vurguluyor. İdareye göre araca verilen isim, başlığınkiyle uyumlu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Xinhua Haber Ajansı'nın aktardığına göre, uzay idaresinin yardımcı yöneticisi Wu Yanhua, uzay aracının "Çin'in gezegen keşfinin fitilini ateşlediği için" bu ismi aldığını söylüyor.

Şu anda iniş bölgesi için en iyi adaysa ABD menşeli bir diğer uzay aracı Viking 2'nin 1976'da indiği, kayalık Utopia Planitia bölgesi.

Yörüngedeki Tianwen-1 aracı, Mars yüzeyini ve jeolojisini analiz ederek haritalamayı, Kızıl Gezegen'de su buzu aramayı ve iklimi incelemeyi hedefliyor.

Çin; SSCB ve ABD'den sonra Mars'a yüzey aracı indiren üçüncü ülke olacak.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Xinhua

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU