Bilim insanları cevapladı: Tavşanlar neden daha büyük değil?

Yaşayan en büyük yabani tavşanlar ortalama 5 kilogram

Araştırma ekibi bulguların, canlılar arasındaki etkileşimlerin bazı türlerin evrimsel sürecinde etkili bir rol oynadığını gösterdiğini söyledi (Unsplash)

Bilim insanları, tavşanların daha büyük olmamasının sebebinin at, deve ve koyun gibi türleri içeren toynaklılar takımı olduğunu söyledi.

Tavşanların da dahil olduğu tavşanımsılar takımı, dünyanın dört bir yanında görülebiliyor. Öte yandan bu hayvanlar epey fazla yerde bulunmasına rağmen, vücut boyutlarındaki çeşitlilik az. Bu durum uzmanların aklında soru işaretleri uyandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira pek çok hayvan kendi içinde geniş bir yelpazeye sahip. Örneğin Yorkshire teriyeri gibi küçük; Saint Bernard gibi büyük köpek ırkları var.

Tavşanımsıların yakın akrabası kemirgenler takımında da 4 gramlık cüce fare ve 50 kilograma ulaşabilen kapibara bulunuyor.

Japonya'daki Kyoto Üniversitesi Primat Araştırmaları Enstitüsü'nden Susumu Tomiya bu konuda "Yaşayan en büyük yabani tavşanımsılar ortalama 5 kilogram. Yaşayan en büyük kemirgen olan kapibaranın onda biri" dedi. Araştırma ekibinin lideri Tomiya, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak bazı evcil tavşan ırkları 8 kilograma ulaşabiliyor. Nesli tükenmiş bazı türler de bunu yapabiliyordu. Buna şaşırdık. Yabani tavşanımsıların vücutlarının daha büyük boyutlara ulaşmasını ne tür dış güçlerin engellediğini araştırmaya başladık.

Bilim insanları tavşanımsılara ait fosil kayıtlarını ve bu hayvanların evrimsel tarihini inceledi ve ekolojik faktörleri analiz etti.

Hakemli bilim dergisi Evolution'da yayımlanan bulgular, tavşanımsıların büyüklüklerini belirlemede en etkili unsurun otçul toynaklı hayvanların boyutları olduğunu gösterdi. 

Zira 6 kilogramı geçen tavşanımsıların enerji verimliliğinin, toynaklılara göre azaldığı keşfedildi. Yani büyüyen tavşanımsıların, bunu sürdürebilmek için çok daha fazla besin tüketmesi gerekiyordu.

Uzmanlar, bu durumun ot yemede tavşanımsılarla yarışan toynaklı hayvanlara avantaj sağladığına işaret etti.

Araştırma ekibi son olarak Kuzey Amerika'daki tavşanımsıların fosil kayıtlarını gözden geçirdi. En küçük toynaklının, tavşanımsıların ulaşabileceği maksimumu büyüklüğü belirlediğini ortaya koydu.

 

Independent Türkçe, Phys.org, New Atlas

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU