"Dinozorların yalnız kralı" T-Rex kurtlar gibi sürü halinde avlanıyormuş

Utah'da kanıt olarak incelenen kitlesel dinozor mezarı, doğalarına dair popüler varsayımların aksine hayvanların, birlikte av peşinde koşmuş olabileceğine işaret ediyor

Tyrannosaurus rex, Latince'de "zorba kertenkelelerin kralı" anlamına geliyor (Wikimedia Commons)

Yeni araştırmaya göre genellikle dinozorların yalnız kralı olarak düşünülen Tyrannosaurus rex, aslında kurtlar gibi ekipler halinde avlanmaya yatkın, sosyal bir etobur olabilir.

Utah'ın güneyindeki Grand Staircase-Escalante Ulusal Anıtı yakınlarında tiranozorların kitlesel halde bulunduğu bir ölüm yerini inceleyen Arkansas Üniversitesi'nden paleontologlar, dinozorlara ait kemik fosillerinin civardaki yerlerden bu alana sürüklenmediği, aksine dinozorların hepsinin aynı yerde öldüğü sonucuna vardı. 

Macalester College'da biyoloji profesörü Kristi Curry Rogers, araştırmacıların birden fazla balık ve kaplumbağa türünün yanı sıra diğer dinozor türlerine ait kalıntıların da bulunduğu sitede yürüttüğü jeokimyasal analizinin "iyi bir başlangıç" olduğunu fakat türün sosyal alışkanlıklarının kapsamını belirleyebilmek için daha fazla kanıt gerektiğini söyledi.

Rogers, "Söz konusu verilerin bu tiranozorların iyi zamanlarda birlikte yaşadığı anlamına geldiğinden emin olmak biraz zor" dedi.

Bu hayvanların bir sosyal grup içinde birlikte seyahat etmeden aynı çevrede yaşamış ve zaman zorlaştıkça azalan kaynaklar etrafında bir araya gelmiş olması da ihtimal dahilinde.

Utah'ta bir kanyonda yer alan arazi 2014'te Arazi Yönetimi Bürosu'ndan paleontolog Alan Titus'un fosil hazinesini keşfettiği günden beri Gökkuşakları ve Tekboynuzlu Atlar madeni (Rainbows and Unicorns quarry) diye biliniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arazi aynı zamanda Kuzey Amerika'da bulunan bu türden üçüncü tiranozor mezar alanı. Montana'da ve Kanada'nın Alberta bölgesinde bulunan diğer iki alan da bu dinozorların ilk düşünüldüğünden daha sosyal olabileceğine dair önerilere önayak olmuştu. 

Öte yandan bu fikir geçmişte, bu yaratıkların işbirliği yapıp avlanma stratejilerini kurtlar gibi koordine edebilecek kadar zeki olma ihtimalinin düşük olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

Bu ay ABD Başkanı Joe Biden'in yeni İçişleri Bakanı Deb Haaland, Bears Ears Ulusal Anıtı ve Grand Staircase-Escalante'nin Donald Trump yönetimi tarafından azaltılan arazisinin önceki boyutlarına getirilmesi yönündeki başvuruları değerlendirmek için eyaleti ziyaret etmişti.

Haaland'ın böyle bir adımı önermesi, sahip olduğu tarih öncesi sırlar açısından açıkça değerli olan bir bölgenin korunması anlamına gelecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU