İçişleri Bakanlığı, Türkiye Emekli Subaylar Derneği yönetimini görevden aldı

TESUD, Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasını yalanlamıştı

Fotoğraf: Twitter / @tcsavunma

İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'nı yalanlayan Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) yönetimini görevden aldı.

Bakanlık açıklamasında, “Türkiye Emekli Subaylar Derneği” Yönetim Kurulu Yöneticilerinin son günlerdeki açıklamalarında ve basın yayın organları vasıtasıyla yapmış oldukları beyanlarında, 104 emekli amiral tarafından yayımlanan bildiriye destek oldukları ve açıklamalarının emekli amirallerin bildirisi ile benzerlik taşıdığı görülmüştür” denilerek şunlar kaydedildi:

Emekli amirallerce yayınlanan bildiriye ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Ceza Kanununun 316/1 maddesi kapsamında başlatılan soruşturma, halen devam etmektedir. TESUD yöneticilerinin 104 emekli amiralin bildirisine destek açıklaması üzerine Bakanlığımızca da 8 Nisan tarihinde Mülkiye Müfettişi ve Dernekler Denetçileri görevlendirilmiştir. Müfettiş ve denetçiler tarafından inceleme sonrası hazırlanan rapor;  5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri uyarınca ve genel hükümler gereğince yasal işlemlerin takdir ve ifası için  Başsavcılığa tevdi edilmiştir. Ayrıca Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer Yönetim Kurulu Üyeleri, 5253 sayılı Dernekler Kanununun  27 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince geçici bir tedbir olarak Bakanlık makamının  onayı ile görevden uzaklaştırılmıştır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

TESUD kamuoyunda "104 emekli amiral bildirisi" olarak bilinen bildirinin yayınlanmasının ardından TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) ile birlikte Milli Savunma Bakanlığını ziyaret etmiş ve burada her iki derneğin yöneticileri Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile bir araya gelmişti.

Buluşmanın ardından bir açıklama yayınlayan Milli Savunma Bakanlığı, "Dernek yöneticilerinin söz konusu bildiriyi kınadıklarını ve 'bu birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik bir harekettir' değerlendirmesinde bulunduklarını" ifade etmişti.

Ancak daha sonra bir açıklama yapan TESUD "Emekli amirallerin bildirisine yönelik herhangi bir kınama ifadesi kullanılmamıştır" mesajını paylaşarak, Bakanlığı yalanlamıştı. Açıklamada, "Kınama ifadesi kullanılmamıştır" büyük harflerle yazılmıştı.

Açıklamada ayrıca Milli Savunma Bakanlığındaki buluşmanın, Bakanlığın daveti üzerine gerçekleştiği vurgulanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU