NASA'nın "Güneş'e dokunacak" uzay aracı, Venüs'ün toz halkasına yakından baktı: "Tüm ihtişamıyla ortaya çıktığı ilk an"

Yolculuğun sonunda Güneş'e 6,16 milyon kilometre kadar yaklaşması beklenen uzay aracı, Güneş'in dış atmosferinde uçan ilk araç unvanını alacak.

Venüs’ün Güneş etrafında oluşturduğu yörünge boyunca uzanan toz tabakası, beyaz ve parlak bir bant gibi görünüyor (NASA)

NASA'nın Güneş'i keşfetmek için fırlattığı uzay aracı Parker Solar Probe, Venüs'ün izlediği yörüngedeki toz halkasını gösteren, şimdiye dek kaydedilmiş en detaylı fotoğrafları gönderdi.

Bu toz tabakası, Venüs'ün Güneş etrafında dönerken izlediği yörünge boyunca uzanan ince bir toz tabakasından oluşuyor ve yıldızın etrafında bir halka oluşturuyor.

NASA araştırmacıları, toz halkasını gösteren yeni görüntüyü oluşturmak için Parker Solar Probe'un Geniş Alan Görüntüleyicisi'yle kaydettiği 4 kareyi bir araya getirdi. Toz halkası, bu fotoğraflarda parlak bir beyaz bant gibi görülüyor.

Dünya'ya hayat veren yıldızın gizemlerini keşfetme amacıyla, "Touch the Sun (Güneş'e dokun)" diye anılan görev için 2018'de fırlatılan Parker Solar Probe, şu anda Güneş Sistemi'nin iç kısmından geçiyor.

Uzay sondası, 2019'da yıldıza 42,3 milyon kilometre kadar yaklaşarak, "Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı" unvanını almıştı. Yolculuğun sonunda Güneş'e 6,16 milyon kilometre kadar yaklaşması beklenen sonda, yıldızın dış atmosferinde uçan ilk uzay aracı unvanını da alacak.

İşte bu hedef doğrultusunda çalışan Parker Solar Probe, bu sırada Güneş'e yakın gezegenleri de gözlemlemeye devam ediyor.
 

venus_dust_ring_panorma_horizontal_withsun_withorbit.png
Toz halkası, görüntünün bu versiyonunda kırmızı kesikli çizgiyle gösteriliyor (NASA)


Çığır açan yeni hamlede uzay aracı, çarpıcı görüntüleri Venüs'ün yörüngesinin içinden kaydetti. Bu beyaz ışıklı görüntüler, toz halkasını neredeyse bütünüyle gözler önüne seriyor.

Söz konusu görüntüler, yalnızca çarpıcı bir manzara ortaya koymakla kalmıyor, aynı zamanda Güneş Sistemi'nin dinamiklerinin anlaşılması için çok önemli veriler sunuyor.

Örneğin, halkanın parlaklığı sayesinde bilim insanları, Venüs'ün yörüngesel tozunun komşu bölgelere kıyasla yüzde 10 daha yoğun olduğunu tahmin etti.
 


Öte yandan, Güneş Sistemi'ni dolduran tozun kökeni kesin olarak belirlenmiş değil. Bilim insanları yıllar boyunca bu tozun kuyrukluyıldızların ve asteroitlerin enkazından oluştuğuna inandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak daha sonra NASA'nın Juno görevinden elde edilen bulgular, bu tozun büyük kısmının Mars'taki toz fırtınalarından kaynaklanabileceğini ortaya koydu.

Uzay tozları, yıldızların ve gezegenlerin yapı taşlarını oluşturuyor. Ayrıca yıldız sistemleri arasında gaz iletimi sağlayabiliyor ve genç gezegenler için besleyici bir ortam kurabiliyor.

The Astrophysical Journal isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın yazarlarından gökbilimci Guillermo Stenborg, bulguların önemini şöyle açıklıyor:

Bu, Güneş'i saran toz halkasının 'beyaz ışıklı' fotoğraflarda tüm ihtişamıyla ortaya çıktığı ilk an. Bu çalışmayı çok özel buluyorum.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Tech Explorist, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU