Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'dan "128 milyar dolar" açıklaması: Yöntem eleştirilebilir ama kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız

Elvan, "Bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması açısından bu verilerin yayınlanmasında fayda görüyorum" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankası (MB) rezervlerinden kaybolduğu iddia edilen 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin konuştu. Bakan Elvan, "İşlemler Hazine hesapları üzerinden Merkez Bankası tarafından yapıldı" dedi.

2017 yılından itibaren Hazine Müsteşarlığı ile Merkez Bankası arasında bir protokol imzalandığını, bu protokol çerçevesinde de Hazine hesapları üzerinden MB döviz alım ve satım işlemleri gerçekleştirildiğini kaydeden Elvan, "Bu yapılan protokol ve bu protokol çerçevesinde yapılan işlemler tamamen yasaldır, herhangi bir şekilde yasalara aykırı bir durum söz konusu  değildir" diye konuştu.

Elvan şunları kaydetti:

Acaba bununla ilgili ne tür yolsuzluk var' gibi ifadeler maalesef kamuoyunda kullanıldı. Bu elektronik işlem platformunda bulunan bankalar gerekli ödemelerini Merkez Bankası'na yaptıktan sonra Merkez Bankası'nda  da bir TL likiditesi söz konusu oluyor bu TL'yi de doğal olarak bilançosunda görebiliyorsunuz.  Zaten günlük olarak siz MB bilonçosunda bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Ne kadarlık bir alım gerçekleştirilmiş bunların hepsini görebilme imkanınız var. Bunları açık bir şekilde görebilmeniz mümkün. Alım satım işlemlerine ilişkin tüm bilgiler MB kayıtlarında yer alıyor

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hiç kimsenin burada yolsuzluk yapması mümkün değildir"

Yöntemin tartışılabileceğini ancak hiç kimsenin yolsuzlukla suçlanamayacağını savunan Elvan, "Hiç kimsenin burada yolsuzluk yapması mümkün değildir. Sadece yolsuzluk da bitmiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından talimatlar verildiği gibi ithamlar kamuoyunda yaygın bir şekilde ye alıyor. Burada bir yolsuzluk yapıldı şeklinde yaklaşımlar doğru değil" dedi.

Meselenin siyasi malzeme olarak kullanıldığını belirten Elvan şöyle devam etti:

Hem bunun önüne geçilmesi hem de bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması açısından bu verilerin yayınlanmasında fayda görüyorum. Tabii ki takdir Merkez Bankası'nın. Merkez Bankası bu işin gerçek sahibidir. MB teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim Hazine ve Maliye Bakanı olarak çıkıp bir açıklama yapmamın Merkez Bankası'nın bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturur düşüncesiyle ben bu açıklamayı yapmak istemedim. Ne zaman ki MB Başkanımız açıklama yaptı benim de açıklama yapmama yönelik bir zemin oluştu.

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU