NASA'nın Mars helikopteri, geçemediği zorlu teste yeniden girdi: Yeni uçuş tarihi çok yakın

Yüksek hızlı pervane testi sırasında ortaya çıkan bir sorun nedeniyle uçuş ertelenmişti

Ingenuity, Türkçe'de "hüner" anlamına geliyor (NASA)

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity, yüksek hızlı pervane testini başarısızlıkla sonuçlanan ilk denemenin ardından tamamlamayı başardı.

1,8 kilogramlık helikopterin ilk uçuş denemesini 11 Nisan'da gerçekleştirmesi planlanmıştı. Ancak uzay ajansı, rotorların yüksek hızlı dönüş testi sırasında ortaya çıkan bir sorun nedeniyle uçuşun ertelendiğini açıklamıştı.

Uzay ajansı, Ingenuity'nin uçuşa hazırlanmak için son bir şeye, yani yazılım güncellemesine ihtiyacı olduğunu duyurmuştu.

Helikopterin uçuş bilgisayarının, arızanın tespit edildiği dönüş testi sırasında bir moddan diğerine geçmesi gerekiyordu. Ancak NASA araştırmacıları, bilgisayarın bunu başaramadığını görmüştü. Bunun ardından helikopterin güvenlik yazılımı testi sona erdirmişti.

NASA araştırmacıları, minik helikopterin o pervane testini 16 Nisan Cuma günü başarıyla tamamladığını açıkladı. Helikopter pervanelerini uçuş için gereken hızda, dakikada yaklaşık 2 bin 400 devirle döndürdü.

Bunun ardından Mars’taki ilk helikopterin, tarihi uçuşu için yeni bir tarih belirlendi. NASA araştırmacıları tarihi uçuş denemesinin 19 Nisan Pazartesi günü erken saatlerde yapılacağını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansı 17 Nisan’da yayımlanan açıklamada, helikopteri pazartesi günü Türkiye saatiyle 10.30’da havalandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Açıklamada ayrıca uçuştan elde edilecek verilerin Dünya'ya ulaşmasının birkaç saat süreceği ifade edildi. Uçuş denemesi, NASA TV üzerinden Türkiye saatiyle 13.15’ten itibaren canlı yayımlanacak.

Bu deneme başarıyla tamamlanırsa Ingenuity, Dünya dışında bir gezegende uçan ilk helikopter olacak.

Perseverance'ın güvenli bir mesafeden izleyeceği minik hava aracının, ilk uçuşunda yüzeyden 4,6 metre kadar yükselmesi ve yaklaşık 30 saniye havada kalması hedefleniyor.

Bu denemenin, Ingenuity'nin Mars'taki 31 günlük programı boyunca gerçekleştireceği 5 uçuştan ilki olması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, NASA, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU