Merkel, Macron ve Zelenskiy, "askeri birliklerin Ukrayna sınırından çekilmesi" için Rusya'ya çağrıda bulundu

Merkel ve Macron, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri desteği vurguladı.

Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Donbass bölgesine askeri birliklerini sevk etmesiye ve bölgede yaşanan gerilim nedeniyle bugün Ukrayna, Fransa ve Almanya liderleri bir video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna sınırındaki gerginliği "hafifletmek" amacıyla Rus birliklerinin sınırdan çekilmesi çağrısında bulundu.

Liderler, Ukrayna sınırında ve meşru olmayan yollarla ilhak edilen Kırım'daki Rus birliklerinin takviye edilmesinden endişe duyduklarını vurgulayarak gerilimin azaltılması için Rus birliklerinin Ukrayna sınırından çekilmesi gerektiğini belirtti.

Merkel ve Macron Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri desteği bir kez daha vurguladıklarını ifade etti.

Donbass'ta yaşanan gerilim

Geçen haftalarda Rusya, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donbass bölgesine askeri birliklerini sevk etmişti. Bunun üzerine Ukrayna, Avrupa Birliği ve ABD'den tepkiler gelmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Donbass'taki durumun kötüye gitmesi halinde ABD'nin Kiev'e destek sunma sözü verdiğini açıklamıştı. 

ABD, Rusya'yı Ukrayna'da 'istikrarı bozucu' eylemlerde bulunmakla suçlamıştı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in "Rus saldırganlığının artması durumunda Washington, Ukrayna'yı yalnız bırakmayacak" dediği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, AA, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU