Senatörler, ABD Başkanı'nın kimseye sormadan NATO'dan çıkmasını engellemek için harekete geçti

Trump, "modası geçmiş" dediği NATO'dan çekilebilecekleri tehdidini defalarca savurmuştu

Aralık 2019'da ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde benzer bir tasarı kabul edilmiş ancak o dönem Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Senato, bunu hiçbir zaman dikkate almamıştı (Reuters)

ABD'de bir grup senatör, başkanların Senato onayı olmadan NATO'dan ayrılmasını engelleyecek bir yasa teklifi sundu.

15 Nisan'da hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi parti üyesi senatörlerin sunduğu teklife göre, söz konusu hamlede bulunulduğunda, örgütten ayrılmak için gereken finansman engellenecek.

Ayrıca Kongre Hukuk Müşaviri, yönetime karşı hukuk mücadelesi vermesi için yetkilendirilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, "modası geçmiş" dediği NATO'yu sıkça eleştirmişti. Müttefiklerin paylarına düşen katkıyı sağlamadığını belirtmiş ve Washington'ın çekilebileceğini dahi söylemişti.

Teklifi hazırlayan ekipten Demokrat Senatör Tim Kaine şöyle konuştu:

Bu yasa teklifi, ABD Kongresi'nin NATO'nun süregelen değerine verdiği desteği gösteriyor. Tek başına hareket eden hiçbir başkanın, örgütün bağlarını koparamayacağını vurguluyor.

Teklifte imzası bulunan isimlerden Cumhuriyetçi Marco Rubio ise Rusya'nın Ukrayna sınırındaki faaliyetlerine dikkat çekerek "Başkanların Senato'nun tavsiyesi ve onayı olmadan NATO'dan ayrılamamasını garanti altına almalıyız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO'ya verdiği güçlü desteğe işaret eden 15 senatör, yasa teklifinin kabul edilmesi konusunda umutlu.  

 

Independent Türkçe, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU