KKTC Başbakanı Saner: AYM kararı ile hafızlık eğitimi kurslarının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz

Kur'an kurslarındaki eğitimlerinden devam edeceğini söyleyen Saner, Saner, kursların Din İşleri Başkanlığı tarafından düzenleneceğini, Milli Eğitim Bakanlığının da uzman müfettişleri ile denetim yapacağını ifade etti

Fotoğraf: AA (arşiv)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, Kur'an-ı Kerim eğitim-öğretiminde yetki tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yazılı açıklama yapan Saner, KKTC Anayasa Mahkemesi'nin, bazı din görevlilerinin üyesi olduğu Hizmet Sendikasının (HİZMET-SEN) 2018'de açtığı davayla ilgili dün verdiği kararı, basında yer alan haberlerden öğrendikten sonra Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile görüştüğünü belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin HİZMET-SEN'in başvurusunu uygun bulduğunu ifade eden Saner, "Şimdi yapılacak olan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının ortaya çıkmasının ardından mahkemece eksik görülenleri gidermek ve hafızlık kurslarının devamını sağlamaktır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saner açıklamasında, Din İşleri Başkanlığının da devletin bir kurumu olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

Dolayısıyla devletin dışında bir kurumun hafızlık kursları düzenlemesi diye bir şey söz konusu değildir. Din İşleri Başkanlığının dini alandan sorumlu bir devlet kuruluşu olarak ilgili bakanlık ve diğer devlet kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yaparak görevini yerine getirmesi gayet doğaldır ve esasen bu kurumumuzun görevidir. Anayasamız açıkça hiç kimsenin bir inancın kitabını ve esaslarını öğrenme ve uygulama hürriyetinden mahrum bırakılamayacağını yazmaktadır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hafızlık eğitimi kurslarının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz.

Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak bu kurslara devletin ilgili bakanlık ve kurumları vasıtasıyla devam edileceğini vurgulayan Saner, kursların doğal olarak Din İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenerek Milli Eğitim Bakanlığının da uzman müfettişleri ile denetimlerini yapacağını ve kurslar sonunda verilecek belgeleri onaylayacağını belirtti.

Ne olmuştu?

KKTC'de Din İşleri Başkanlığının Kuran-ı Kerim eğitim-öğretimiyle ilgili yetkisine ilişkin itirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, her türlü eğitimin ancak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının "gözetiminde ve denetiminde" olması gerektiği yönünde karar vermişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU