NASA: İnsanların Mars'ta helikopterle uçmasını beklemeyin

"Orada yeterli atmosfer yok"

Mars'ın atmosferi Dünya'nınkine kıyasla çok ince (NASA)

Kızıl Gezegen'e Perseverance uzay aracının karnındaki bölmesinde giden Ingenuity adlı minik helikopter heyecan uyandırmaya devam ediyor.

Örneğin bazı kişiler, helikopterin başarılı olması halinde astronotların Mars'ta helikopterle seyahat etmesinin önünün açılabileceğini düşünüyordu. Ancak NASA bu hayallere bir nokta koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansının yöneticilerinden Thomas Zurbuchen ve Ingenuity Projesi Yöneticisi MiMi Aung, NASA'nın resmi Twitter hesabından kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı.

Aung, astronotların Kızıl Gezegen'de helikopterle seyahat etmesine ilişkin soruya şu cevabı verdi:

Maalesef Mars'ta insan taşıyamıyoruz. Orada yeterli atmosfer yok.

Aung, uçan araçlarla astronotlar ve bilimsel araştırmalar için önem arz eden malzemelerin taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ingenuity'nin rotorları arasında yaklaşık 1,2 metre var. Aung, daha ağır yüklerin taşınması için bu mesafenin 3,5 metreye kadar artırılabileceğini ancak helikopterin buna rağmen insan vücudunu kaldıramayacağını sözlerine ekledi.

1,8 kilogramlık helikopter, uçuş denemesi için 4 Nisan'da serbest bırakılmıştı. 11 Nisan'da gerçekleştirilmesi planlanan denemenin, rotorlarla yapılan test sırasında meydana gelen bir sorun sebebiyle 14 Nisan'dan önce yapılamayacağı duyurulmuştu.

NASA pazartesi yaptığı açıklamadaysa Ingenuity'nin yazılım güncellemesine ihtiyaç duyduğunu ve deneme için gelecek hafta yeni bir tarih belirleyeceklerini bildirmişti.

Perseverance'ın güvenli bir mesafeden izleyeceği minik hava aracının, ilk uçuşunda yüzeyden 4,6 metre kadar yükselmesi ve yaklaşık 30 saniye havada kalması hedefleniyor.

 

Independent Türkçe, CNET

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU