Beş yıl önce çalınan Bitcoin servetinden ilk kez transfer yapıldı

Kripto para biriminin fiyatındaki tırmanış Bitfinex'ten çalınan miktarın değerinin bugün kabaca 7,5 milyar dolara tekabül ettiği anlamına geliyor

Kripto para borsası Bitfinex'in hacklenmesi sırasında çalınan Bitcoinler 14 Nisan 2021'de transfer edildi (Reuters)

Kripto para borsası Bitfinex'in 2016'da hacklenmesi esnasında çalınan yüzlerce milyon dolar değerindeki Bitcoin ilk kez transfer edildi.

Kabaca 10 bin 57 Bitcoin (633 milyon dolar, yani yaklaşık 5,1 milyar TL) çarşamba günü onlarca sahibi bilinmeyen dijital cüzdana transfer edildi. Söz konusu tekil işlemlerden en büyüğüyse yaklaşık 78 milyon dolar (yaklaşık 626 milyon TL) miktarındaydı.

Gizemli hareket Bitcoin yeni bir tarihi fiyat rekoru kırdıktan birkaç saat sonra gerçekleşti, bazı uzmanlar büyük meblağların nakde çevrilmesi durumunda piyasa oynaklığı yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.

Fonların hareketi, Bitcoin'in kamuya açık blok zincirindeki büyük kripto para işlemlerini takip eden Twitter hesabı Whale Alert tarafından tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin'in blok zinciri her bir işlemi kaydeden ve herkesin inceleyebileceği şekilde kamuya açık olan çevrimiçi bir muhasebe defteri işlevi görüyor.

Ağın şeffaflığına rağmen fon gönderen veya alan herkes belirli önlemler aldığı sürece anonim kalabilir.

Bu, kripto para biriminin blok zincir boyunca izlenebileceği ama izinin kişi veya kurumlara kadar da sürülemeyeceği anlamına geliyor.

Bu durum Bitcoin ve benzeri yarı anonim kripto para birimlerini siber suçlular ve dark web piyasaları kullanıcıları arasında popüler bir ödeme yöntemi kılıyor.

Bitfinex'in Ağustos 2016'da hacklenmesi, yaklaşık 120 bin Bitcoin'in müşterilerin hesaplarından kaybolmasıyla sonuçlanmıştı. O zamanlar bu rakam 72 milyon dolar (yaklaşık 578 milyon TL) değerindeydi ama Bitcoin fiyatının büyük bir fiyat tırmanışı sebebiyle neredeyse 65 bin dolara (yaklaşık 521 bin TL) ulaşmasının ardından çalınan toplam miktar bugün kabaca 7,5 milyar dolara (yaklaşık 60 milyar TL) tekabül ediyor.

Çarşamba günü transfer edilen fonlar, çalınan toplam miktarın yüzde 10'undan daha az. Bitfinex faillerin izini sürmek için polisle birlikte çalışmaya devam ediyor.

Bitfinex'in baş hukuk danışmanı Stuart Hoegner, The Independent'a verdiği demeçte "Uluslararası emniyet güçleriyle durumu yakından izlemeye devam ediyoruz" dedi.

Fonları geri alır almaz sözleşme yükümlülüklerimiz gereğince tahsis edeceğiz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU