CHP’li Erkek: Gerekçedeki 108 sandıkta Binali Yıldırım daha fazla oy almış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek YSK’nın iptal kararının gerekçesini değerlendirdi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Mart İstanbul seçimlerini iptal gerekçesini değerlendirdi. Erkek iptale gerekçe olan sandıklarda AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ın daha fazla oy aldığını söyledi.

Muharrem Erkek’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"7 kişilik sandık kurulunun önünde seçmenler özgür iradeleri ile oylarını kullandılar. Kanuna ve YSK'nın genelgelerine uygun şekilde gerçekleştirildi işlemler. Tüm sandıkların sandık sonuç tutanakları 7 kişilik kurul tarafından imzalanarak, AKP'li ve MHP'li üyelerin de imzalarıyla ilçe seçim kurullarında birleştirildi.

250 sayfalık YSK'nın gerekçeli kararının ilk 12 sayfası AK Parti itirazları. 84 sayfası YSK'nın yazışmaları. 38 sayfa karşı oy kullananların gerekçesi.

7 üye 17 gün sonra 12 sayfa gerekçe yazmış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçmenin iradesinin nasıl sakatlandığına dair tek bir cümle yok.

Sayım döküm cetveli boş olan 18 sandık. Binali Yıldırım daha çok oy almış.

Sayım döküm cetveli imzasız olan 90 sandıklarda dahi Binali Yıldırım'ın oyları çok daha fazla çıkıyor.

754 sandık görevlisinden 532’si öğretmen, kolejlerde öğretmen. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz, pırıl pırıl insanlar. Geri kalanı da bankacı.

Seçmenin kusuru nedir burada? Çok vahim bir karar hukuken. Hüküm veriyor, kısa karar demek hüküm demektir. 7 kişi hükmün dışına çıkarak 6  Mayıs’taki toplantıda hiç konuşulmamış konuları da karara sokuyorlar. Bunların hiçbiri aslında hükümde yok. Bu da karşı oyda ciddi şekilde eleştirilmiş.

Karşı oyda bir cümle var “YSK’nın bu kararına kadar sandık kurulu üyelerine dayanan iptal edilen hiçbir karar yoktur’ deniliyor. Bunun siyasi bir karar olduğunun göstergesi.

Sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi esastır ama olmazsa olmaz değildir. 

Kanunda sandık başkanı kamu görevlisi değilse o sandıktan çıkan sonucun yok sayılacağı hiçbir yerde yoktur. 

4 oydan yalnızca birini geçersiz saydılar ya onu da açıklayamamışlar. Aynı YSK 16 Nisan referandumunda mühürsüz oyları geçersiz saydı."

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU