Yeni Şafak yazarı: Twitter’daki 12 Nisan rezaletinin dört perdesi

“O gece sahte hesaplardan o paylaşımları yapanlar tek tek belirlendi. Sonrasında ne olacak göreceğiz”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da 12 Nisan’da yaşananları kaleme aldı.

Çelik, bugünkü köşe yazısında 12 Nisan’daki paylaşımları şöyle anlattı:

Sahte hesaplardan #12Nisan etiketi ile ‘tecavüz günü’ paylaşımları yapıldı. Nisan ayında açılmış, takipçisi olmayan, yani bir kitleye erişmesi mümkün görünmeyen hesaplardan kadınlara tecavüz ve katletme çağrıları yapıldı. 12 Nisan’ın ‘Toplu Tecavüz Katliam Günü’ ilan edileceğini yazmışlardı. Rezaletin birinci perdesi bu şekildeydi.

İkinci perde ise TT listesine girme çalışmasıydı. Etikete yazılanları biraz inceleyince şunu gördüm. Malum hesaplar silinmişti fakat ekran görüntüleri alınmıştı. Gecenin o vaktinde #12Nisan etiketi ile çok seri tepki tweetleri atılıyordu. Korku ve dehşet diz boyu. Genç kız görünümlü hesapların 'yarın sokağa çıkmayacağız' çağrıları, annelerden, babalardan geldiği söylenen ‘kızım dikkat edin’ mesajları bir süre sonra siyasi zemine kaydı. “Bu ülke artık yaşanmaz oldu. Sokağa da mı çıkamayacağız? Açıkça tecavüz çağrıları yapılıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesinden cesaret alıyorlar” türünden onlarca mesaj düştü etikete.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İstanbul Sözleşmesi ne alaka mı? Onu üçüncü perdede izledik” diyen Çelik, şöyle devam etti:

Fakat öncesinde sürdüğüm izlerden detaylar vermeye devam edeyim. Ekran görüntüleri ile kaos mesajlarını yazıp, yayanlar da sahte hesaplardı. Birkaç hesabı özellikle inceledim. İlgi-alakaları birkaç gün önce bir anda değişmiş ve genç kız profiline dönüşmüşlerdi. Mesela, "kadınlara tecavüz edecekler" diye ortalığı ayağa kaldıran, sanatçılara, fenomenlere 'neden tepki göstermiyorsunuz' diye saydıran hesaplardan biri saat tam 12.00’de “12 Nisan Pazartesi 2021” paylaşımını yapmış ve 18 dakika sonra da şu tweeti atmıştı: “Bugün herkes dikkat etsin kendine lütfen dışarı çıkmayın hatta bence okula da gitmeyin pislik çok sokaklarda.” Bu hesap ardından da malum ekran görüntüleri ile #12Nisan etiketine içerik üretmiş. Böyle onlarca Twitter hesabını inceledim. Tecavüz çağrılarını yapanlar ile #12Nisan etiketini gündeme sokanların bağlantısı bariz belliydi. Bir şey daha var. Bu hesapların tek bir merkezden yönetildiğini ve hatta tweetlerin aynı bottan atıldığını söylemek de mümkün.

Twitter’ın bu etiket hakkında harekete geçmediğini söyleyen Çelik, şu ifadeleri kullandı:

İşin bir de polis ayağı var. Hemen harekete geçtiler. Yapılan çalışmalarda İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, söz konusu paylaşımları yapan iki şüpheliyi tespit etti. İlginçtir ki şüphelilerden G.H.’nın Sarıyer’de yaşadığı belirlendi. Evinde yakalandı ve 18 yaşından küçük çıktı. Paylaşımları şaka amaçlı yaptığını söyledi ve savcılık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Siber polisi, başka isimlere de ulaştı. Yani o gece sahte hesaplardan o paylaşımları yapanlar tek tek belirlendi. Sonrasında ne olacak göreceğiz. Fakat banka hesapları, görüşme trafikleri ve bağlantıları deşifre edilirse kaosu kimlerin tertiplediğini, gündemi kimlerin hacklediğini görmüş olacağız. Bu da rezaletin dördünce perdesi olacak.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU