Yapay zeka oylamaya açıldı: Bilim insanları korkmuyor

Bağımsız teyit platformu Metafact, 11 bilim insanına yapay zekanın tehlike teşkil edip etmediği sorusunu yöneltti

Resim yeteneğiyle takipçilerini büyüleyen insansı robot Sofia, yapay zekanın günümüzdeki en popüler örneklerinden biri (Reuters)

Bilimkurguda yapay zeka, genellikle insanlığın sonunu getirebilecek süper akıllı robotlarla temsil ediliyor. Ayrıca teknoloji milyarderi Elon Musk ve merhum bilim insanı Stephen Hawking de gelecekte yapay zekanın insanlığa tehdit oluşturacağına dair endişesini dile getirmişti.

Öte yandan diğer bilim insanları, yapay zekanın insan için varoluşsal bir tehdit olmadığını söylüyor. Bağımsız teyit platformu Metafact, 11 bilim insanına yapay zekanın tehdit teşkil edip etmediği sorusunu yöneltti.

Cevaplar doğrultusunda uzmanların en az 9'u, "olası değil" yanıtını verdi. İşte uzmanların cevapladığı sorular:

Yapay zeka bizden daha zeki olmaya ne kadar yaklaştı?

Yapay zeka şu anda yüz tanıma, sürücüsüz araba ve internet önerileri gibi birçok uygulama alanında yaygın olarak kullanılıyor. Ancak yine de "dar yapay zeka" diye isimlendiriliyor. Zira bu sistemler sadece belirli görevleri yerine getirebiliyor.

Bir diğer türü ise genel yapay zeka diye adlandırılıyor. Bu, birçok farklı soruna dair düşünme ve uygulama yeteneği anlamına geliyor. Bu tür yapay zeka, insan zekasını taklit ediyor. Bazı insanlar genel yapay zekanın kaçınılmazlığına ve önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçek olacağına inanıyor.

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden robotik mühendisi Matthew O'Brien ise aynı fikirde değil. Ona göre hedef hala ufukta görünmedi.

Genel olarak uyarlanabilir bir zekayı nasıl var edeceğimizi bilmiyoruz ve bu noktaya gelmek için daha ne kadar ilerlememiz gerektiği açık değil.

Yapay zeka gelecekte insanlığı nasıl tehdit edebilir?

Genel yapay zeka, ne yapacağının açıkça söylenmesinin aksine deneyim ve verilerden kendisi öğrenmeli. Bu da daha önce görmediği yeni bir durumla karşılaştığında nasıl tepki vereceğinin tahmin edilemeyeceği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Louisville Üniversitesi'nden bilgisayar bilimci Dr. Roman Yampolskiy'ye göre, yapay zekanın hem otonom olması hem de insanlar tarafından kontrol edilmesi mümkün değil. Bu nedenle Yamploskiy, insanın "yapay zeka üzerinde hiçbir kontrolünün olamayacağına" inanıyor.

Calgary Üniversitesi'nden yazılım profesörü Yingxu Wang ise aynı fikirde değil. Wang, "Profesyonel olarak tasarlanmış yapay zeka sistemleri ve ürünleri, kullanıcıların çıkarını korumak için temel işletim sistemleri tarafından güvenle kısıtlanır" diyor:

Bunlar, akıllı makinelerin kendileri tarafından erişilemez veya değiştirilemez.

Bugün kullanılan yapay zeka, tehlike oluşturur mu?

Metafact'in sorularını yanıtlayan uzmanların çoğu, yapay zekanın yanlış ellere geçtiği durumda bir tehdit olabileceğinde hemfikir.

Harvey Mudd College'dan yapay zeka uzmanı Dr. George Montanez, robotların ve yapay zeka sistemlerinin tehlike yaratması için mutlaka bilinçli olması gerekmediğini, başkalarına zarar vermek isteyen kişilerin elinde etkili araçlar olabileceğini vurguluyor.

Bu bir tehdit ve bugün mevcut.


Independent Türkçe, Science Alert, Metafact

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU