New York Times: ABD'de bir yılda 110'dan fazla Asyalı ırkçı saldırıya uğradı

"Asya kökenliler dövüldü, yüzlerine tükürüldü ve hakarete uğradı. Evler ve işyerleri yağmalandı. Şiddet sınır tanımadan farklı kuşaklarda, gelir gruplarında ve bölgelerde ortaya çıktı”

Asya kökenli ABD'lilere yönelik saldırılara karşı Manhattan'da düzenlenen protesto gösterisinden bir kare (AFP)

ABD'de son bir yılda Asyalıları hedef alan saldırıların hızla artarak 110'u aştığı ifade edildi.

Mart 2020 itibariyle bir yıllık dönemde basına yansıyan haberleri inceleyen New York Times gazetesi, bu tarihten beri yaşanan saldırılardaki artışın ülkede Asyalılara yönelik ırkçı önyargıların boyutunu ortaya koyduğunu yazdı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde "Son bir yılda açık bir ırk nefretine dayalı biz dizi acımasız olay yaşandı. Asya kökenliler dövüldü, yüzlerine tükürüldü ve hakarete uğradı. Evler ve işyerleri yağmalandı. Şiddet sınır tanımadan farklı kuşaklarda, gelir gruplarında ve bölgelerde ortaya çıktı" denildi.

Listelenen olaylar dışında Asya kökenlilere yönelik çok sayıda başka saldırı da yaşandığı, ancak söz konusu olaylarda ırkçılık bağlantısı bulunamadığı için listeye alınmadığı belirtildi. Irkçı amaçlarla düzenlendiği düşünülen saldırıların, son dönemde ülkedeki Asyalı topluluklar arasında büyük endişe yarattığına dikkat çekildi.

Bazı olaylarda, saldırganların Kovid-19 pandemisiyle bağlantılı olarak Asya kökenlilere "Siz virüssünüz", "Buraya virüsü siz getirdiniz", "Çin'e geri dönün" diye hakaret ettiği de kaydedildi.

Birçok eyalette de son bir yılda ırkçı saldırılarda düşüş olmasına rağmen Asya kökenlilere yönelik saldırıların hızla artması dikkat çekti.

New York Times, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Kovid-19'u "Çin virüsü" olarak tanımlamaya başlamasının ardından saldırıların daha da arttığını belirtti.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU