Eski Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak'tan 28 Şubat hatırlatmalı eleştiri: Yüksek yargı mensupları açıklama yapmasını çok ama çok tehlikeli buluyorum

Emekli amirallerin bildirisinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Kamalak, buna karşın açıklama yapan yargı kurumlarını da eleştirerek "Yargı mensubu sıfatını kullanmasa bile açıklama yapamaz. Çünkü belki o davalara bakacaktır" dedi

Mustafa Kamalak, hem amirallerin bildirisini hem de karşı açıklama yapan yargı mensuplarını eleştirdi / Fotoğraf: AA

Emekli 104 amiralin bildiri yayınlamasının ardından buna öncülük ettiği iddia edilen bazı isimler hakkında soruşturma açıldı.

Yasal süreç başlatılmasından sonra aralarında kimi kamu, kurum ve kuruluşlarının da olduğu birçok çevreden bildiriyi eleştiren açıklamalar geldi.

Eleştiren açıklamalarda bulunanlar arasında kimi yargı kurumları ve yargı mensuplarının da olduğu görüldü.

Yargıtay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Anayasal ve yasal yetkiye dayanmayan ve milletin iradesini hedef alan hiçbir güç ve oluşum kabul edilemez" denildi.

Danıştay Başkanlığı'nın açıklamasında ise hukuk ve demokrasiye aykırı girişimleri çağrıştıran ifade ve üslup ile devlet organlarının egemenlik yetkisine müdahale edilmesinin, demokrasiye ve hukuk devletine zarar verdiği belirtildi.

Sosyal medyada yargı kurumlarından gelen bu tür açıklamaların olası bir yargılamaya etki yapacağı öne sürülerek eleştirildi.

yargıtay.jpg
Yargıtay'da 104 amiralin bildirisine dair açıklama yaptı / Fotoğraf: AA

 

Yarkadaş'tan Yargıtay'a tepki

Örneğin eski CHP Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, Yargıtay'ın açıklamasını alıntılayarak Twitter hesabından şöyle bir açıklamada bulundu:

Yargıtay, yargılamayı yapmış, cezaları vermiş, kesin hükmü bildirmiş. Boşuna "Hukuk Reformu yapacağız" demiyorlardı. Görevdeki Yargıtay Üyesi Ali Doğan'ın yandaş A Haber'e bağlanması da kesmemiş olacak ki; hükmü bir de bildiriyle duyurmuşlar. İşte ülkenin gerçek gündemi...

 

Peki yargı kurumlarının güncel ve üzerinde tartışma süren bir konuda açıklama yapması doğal mı?

Bu soruyu Saadet Partisi'nin eski genel başkanı olan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak'a sorduk.

"Emekli amirallerin bildirisi kabul edilemez"

Kamalak, öncelikle bildiri yayınlayan 104 amirale tepki gösterdi. Emekli amirallerin böyle bir bildiri yayınlamasını kabul edilemez bir durum olarak gördüğünü söyleyen Kamalak, "Amirallik unvanlarını kullanarak bu bildiriyi imzalayıp yayınlıyorlar. Bunu şahsen kabul etmem mümkün değil" dedi.

Kamalak, "Yargı kurumlarının güncel bir konuda görüş beyan etmesi normal midir?" sorusunu şu sözlerle cevaplandırdı:

"Öte taraftan yargı mensuplarının da bu alanda tepki olarak açıklamada bulunmalarını çok ama çok daha fazla tehlikeli buluyorum, kabul. Bir zamanlar 28 Şubat sürecinde yüksek yargı mensupları askeri brifingleri, üniformaları alkışlıyordu. Ne değişti şimdi? Bunlar kabul edilemez şeylerdir."

"Yargı mensubu açıklama yapamaz" 

Herkesin açıklama yapabileceğini ve bunun fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi gerektiğini aktaran Kamalak, "Ama sıfatlarını kullanmamak şartıyla. Yargı mensubu da bunu yapamaz. Sıfatını kullanmazsa bile. Çünkü belki o davalara bakacaktır. Kabul edilemez bir durum. Her iki durumu da (amirallerin bildirisi ve yargı mensuplarının açıklamaları) telin ediyorum" ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU