Akit yazarı: Montrö’nün güncellenmesi Mustafa Kemal’in vasiyetidir

"Türkiye’nin ve İstanbul’un bu en değerli ve kalabalık noktasından içinde ne olduğunu bilmediğimiz 50 bin geminin her yıl geçmesine ‘artık yeter’ demek gerekmez mi?”

Fotoğraf: AA

Akit gazetesi yazarı Hacı Yakışıklı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu anlaşmalarından birisi olarak görülen Montrö’nün “güncellenmesinin Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti olduğunu” iddia etti. Yakışıklı, bu iddiasını Atatürk’ün “Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek sizsiniz” sözleriyle savundu.

104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın "takke ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak bir bildiri yayımlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hacı Yakışıklı da bugünkü köşesinde bu konuya dair şu görüşlerini dile getirdi:

Mustafa Kemal, “Cumhuriyet’i biz(milletle) kurduk, onu yükseltecek sizsiniz” diyordu. Yani ortada tam tekâmül etmiş, yükselmiş değil; kurulmuş sistem vardı. Sistemi yükseltmek yerine yıllarca manipüle ederek “ezanlarımıza” bile müdahale ettiler. “Atatürk” diye darbe yapıp, “sağdan soldan gençleri” idam ettiler; karşı çıkanları “Atatürk’e düşmansınız” diye yaftaladılar. Velhâsıl sistemi biz kurduk ama onu ele geçirenler zırt pırt bize müdahale etti.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni güncellemek ve Cumhuriyet’i yükseltmek bizim (milletimizin yetkilendirdiklerinin) vazifesidir. Güncellemek ile büsbütün ortadan kaldırmak aynı şeyler değil!

Yazısının devamında Montrö’den bazı maddeleri paylaşan ve bunları yorumlayan Yakışıklı, “Montrö ve Kanal İstanbul tamamen bağlantılı değil, ancak bütünüyle ayrı da değil!” diye yazdı.

“Türkiye’nin ve İstanbul’un bu en değerli ve kalabalık noktasından içinde ne olduğunu bilmediğimiz 50 bin geminin her yıl geçmesine ‘artık yeter’ demek gerekmez mi?” diyen Yakışıklı, yazısını şöyle sonlandırdı:

Bize düşen; değişen şartlar altında yeni sözleşmeler imzalamak ve “Biz(milletçe) kurduk, gelecek nesiller olarak siz (yine milletçe) yükselteceksiniz” vasiyetini yerine getirmektir. Muhtaç olduğumuz kudret, tarihimizin bütün damarlarında mevcuttur!

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU