Davutoğlu: Şimdilerde bir merak çıktı, herkes her yere ismini vermek istiyor

“Kamu parasıyla yapılan yerlere yaşayan şahısların isminin verilmesi itibar yolsuzluğudur”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Kozan 1. Olağan İlçe Kongresinde konuştu. Burada açıklamalarda bulunan Davutoğlu, kamu kaynaklaı ile yapılan yatırımlara yaşayan siyasetçilerin isminni verilmesini "Bunun adı itibar yolsuzluğudur" diyerek eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Ahmet Davutoğlu, "Pandemi döneminde bastıkları 200 milyar lira Atatürk Havalimanı'nın pistini kırıp hastane yapmaya gitti, 3-5 rantçıya gitti, faiz lobisine gitti. Faiz lobisi diye diye memleketi faiz lobisine kurban etti bunlar. Dünyada faiz yüzde 0,1 düzeyinde, Türkiye'de yüzde 19. Avrupa'da Türkiye'de faiz yüzde 19, ikinci Romanya'da ise yüzde 1.5, geri kalan 0,1. Bu şartlarda bile para çekemiyorlar. Çünkü kimse bunlara güvenmiyor. Faizi bu kadar yükselten bir hükümet daha olmamıştır" dedi.

Davutoğlu, "Bizi durduramazlar. Hakikatin sesi her zaman riyakarlardan daha fazla çıkacaktır. Her selam verdiğimiz yerden muhabbetle karşılanıyoruz. Öyle bir konuşacağız ki Ankara'da kulakları kapalı olanların kulakları açılacak. Muhabbet hakikati gür sesle dile getirmektir. Biz çıkarlar elde etmek, servetlerimize servet katmak, 4 maaş almak, yakınlarımızı devletin içine doldurmak için gelmedi. Dışlamaya karşı Yunus Emre'nin diliyle konuşmaya geldik. Şimdi ayağa kalkma vakti. Baktık ki gençlerin bu ülkeye güveni kalmamış, esnafımız ağlıyor, işsizler ordusuna her gün onlarca kişi katılıyor" diye konuştu.

"Pandemide bastıkları 200 milyar lira 3-5 rantçıya gitti"

"Ülke doğru yönetilseydi hiçbir şeye ihtiyaç hissetmezdik. Eğer herkes karamsarlığın içindeyse bize oturmak, durmak, susmak düşmez. Bizi namerde değil merde de muhtaç ettiler, banka kapılarında krediye mahkum ettiler" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Pandemi döneminde bastıkları 200 milyar lira Atatürk Havalimanı'nın pistini kırıp hastane yapmaya gitti, 3-5 rantçıya gitti, faiz lobisine gitti. Faiz lobisi diye diye memleketi faiz lobisine kurban etti bunlar. Dünyada faiz yüzde 0,1 düzeyinde, Türkiye'de yüzde 19. Avrupa'da Türkiye'de faiz yüzde 19, ikinci Romanya'da ise yüzde 1.5, geri kalan 0,1. Bu şartlarda bile para çekemiyorlar. Çünkü kimse bunlara güvenmiyor. Faizi bu kadar yükselten bir hükümet daha olmamıştır"

"Berat Albayrak gitti ama gölgesi her yerde"

Merkez Bankası Başkanı Nacvi Ağbal'ın Cumhurbaşkanı kararı ile görevden alınmasını eleştiren Davutoğlu, "Berat Albayrak gitti, kendisinden hala bir haber yok ama gölgesi her yerde. 4 ay sonra rövanşını aldılar. Abisinin himayesindeki basın yayın organları kampanya yürüttüler ve Naci Ağbal bir gece yarısı kararnamesi ile görevden alındı.Bu adet de yeni çıktı, eskiden gece 1-2'de darbe olurdu, şimdi gece 1-2'de kararnameler bir yayınlanıyor ekonomide darbe oluyor, üniversitelerde darbe oluyor, siyasette darbe oluyor. Gece 1-2'yi neden beklersiniz?" dedi.

“Bunun adı itibar yolsuzluğudur”

Son yıllarda yaşayan siyasetçilerin isimlerinin kamu kaynakları ile yapılan eserlere verilmesi gibi bir eğilimin arttığını söyleyen Ahmet Davutoğlu, Adana’da yapımı devam eden Devlet Bahçeli Köprüsü’nü örnek gösterdi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Şimdilerde bir merak çıktı, herkes her yere ismini vermek istiyor. Daha doğrusu Sayın Cumhurbaşkanı da imse üstü örtülü rüşvet vermek istiyorsa ona bir köprü, baraj ismi veriyor. Dışişleri Bakanı olduğumda söylemiştim, Başbakan olduğumda bunu kural haline getirdim. Kamu parasıyla yapılan yerlere şahısların isminin verilmesi itibar yolsuzluğudur. Vefat edenlerin ismi vefa için verilebilir, çünkü onun artık itibar kazanma durumu yok. Ne yapmışsa yapmış. Yakınlarıma da söylemiştim o dönemde, yaşarken hiçbir yere adım verilmeyecek diye. Verilen birkaç yerden de tabelaları kaldırttım”

“Ama şimdi bakıyorsunuz yaşayan siyasiler birbirlerine ad ikramında bulunuyor” diyen Davutoğlu, “İşte Devlet Bahçeli Köprüsü diye başlayan, sonra Devlet Bahçeli’nin de ‘Recep Tayyip Erdoğan olsun’ dediği, -sanki pinpon topu- Kim yaptı ya! Allah aşkına sizin babanız mı yaptı, o kaynaklarla mı yapıldı da birbirinize isim ikram ediyorsunuz?” diye konuştu.

Davutoğlu, başlangıçta 150 milyon TL maliyeti olacağı açıklanan köprüye şu ana kadar 800 milyon TL’den fazla para harcandığını ve toplam maliyetin de 1 milyar TL’yi geçeceğini söyledi.

Üniversitelere yaşayan siyasetçilerin adlarının verilmesini de eleştiren Davutoğlu, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yoktur. Çok nadir yerlerde ve o devlet adamı kendisi bağışta bulunmuşsa ismi verilir. Dünyanın en tanınmış üniversitelerine bakın. Bir tek George Washington Üniversitesi vardır,  o da ABD’nin kurucusu ve kaynağını da kendi vakfının üzerinden sağlamıştır” dedi.

Köprü için 700 milyon ek ödenek ayrılmıştı

Ödenek yetersizliğinden sadece üçte biri tamamlanan Adana'daki Devlet Bahçeli Köprüsü için Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girmiş ve köprünün yapım işi geçtiğimiz yıl Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmişti. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar projenin maliyetinin belediye için çok yüksek olduğunu belirtirken Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Bahçeli Köprüsü için 700 milyon TL kaynak ayırmıştı. MHP Lideri Devlet Bahçeli ise yapımı devam eden köprüye kendi ismi yerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismininin verilmesini önermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU