İnsanlığın bilinenden on binlerce yıl önce taş alet yapabildiği keşfedildi

Söz konusu teknolojilerin adı Oldowan ve Acheulean

Oldowan ilk olarak Tanzanya'da, Acheulean ise Fransa'da keşfedilmişti (Missouri Üniversitesi Antropoloji Müzesi)

Bilim insanları, bilinen en eski taş aleti teknolojileri Oldowan ve Acheulean'ın düşünülünden on binlerce yıl daha öncesine dayandığını ortaya koydu.

Hakemli bilim dergisi Journal of Human Evoluiton'da yayımlanan araştırmada, arkeolojide son zamanlarda yaygınlaşan bir istatistiksel modelleme yönteminden yararlanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan hesaplamalar, tarihöncesi teknolojilerden Oldowan taş aletlerinin 2 milyon 644-2 milyon 617 bin yıl önce (düşünülenden 63 bin-36 bin yıl daha eski) ortaya çıktığını gösterdi. Acheulean taş aletlerininse 1 milyon 823 bin-1 milyon 815 bin yıl önce (düşünülünden en az 55 bin yıl daha eski) kullanılmaya başlandığı tespit edildi.

Uzmanlar söz konusu taş aleti teknolojilerinin, insanların atalarının yeni besinlere erişimini, ahşap aletler üretmesini ve hayvan leşlerini işlemesini kolaylaştırdığını belirtiyor.

Araştırma ekibi de sonuçların beslenme alışkanlıkları, davranışlar ve insan evriminin kronolojisi hakkında daha fazla bilgi verdiğini düşünüyor.

Çalışmanın başyazarı arkeolog Dr. Alastair Key, bulgularına dair şöyle konuştu:

Araştırmamız, homininilerin (ilk insansı türler) bu taş aletleri ilk ne zaman ürettiklerini anlamak için mümkün en iyi tahminleri sağlıyor. Benim için en heyecan verici olan, sonuçların kayıtlı eserlerde keşfedilmeyi bekleyen önemli kısımların bulunmasının muhtemel olduğunu göstermesi.

Araştırma ekibinden Dr. David Roberts ise, kullandıkları yönteme güvendiğini söyledi:

Bir meslektaşımla geliştirdiğim optimal doğrusal tahmin modelleme tekniği, aslında türlerin ne zaman yok olduğunu belirlemek için yapıldı. Bu konuda güvenilir bir yöntem olduğu kanıtlandı.

Bunu arkeolojik eserlere uygulamak bir başka heyecan verici dönüm noktası. Tekniğin arkeolojide daha yaygın kullanılmasını umuyoruz.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Sci-News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU