Daha sağlıklı bir yaşamın anahtarı: Yaşanan tartışmaları gün bitmeden çözmek

"Günlük yaşamda herkes stres yaşıyor. Stresli şeylerin olmasını durduramazsınız. Ancak bunları çözmeniz sizin sağlığınıza kesinlikle faydalı"

Bilim insanları, kişilerin yaşadığı anlaşmazlıklara dair daha fazla araştırma yürütmek istiyor (Unsplash)

Bilim insanları, bir kişinin yaşadığı anlaşmazlığı gün bitmeden çözdüğünü düşündüğü zaman, bu olaya dair olumsuz etkinin ertesi güne yansımadığını ortaya koydu.

Bunun sebebi, bir sorunun çözülmesi için adım atıldıktan sonra söz konusu tartışmaya karşı verilen duygusal tepkinin önemli ölçüde azalması ve hatta zaman zaman tamamen ortadan kalkması. Araştırmacılar, yaşanan stresteki azalmanın sağlık üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira araştırma ekibinden, Oregon State Üniversitesi'nde akademisyen olan Robert Stawski, şöyle konuştu:

Günlük yaşamda herkes stres yaşıyor. Stresli şeylerin olmasını durduramazsınız. Ancak bunları çözmeniz sizin sağlığınıza kesinlikle faydalı. Tartışmalarınızı çözmek, günlük yaşamda refahı sürdürmek için epey önemli.

Uzmanlar kronik stresin (örneğin bir evliliğin bitmesi, ailede gerçekleşen ölüm ya da maruz kalınan zorbalıktan kaynaklanan stres) depresyon ve anksiyete; kalp hastalıkları ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi pek çok sağlık sorununa yol açabildiğini uzun zamandır biliyor.

Ancak günlük stres de epey zararlı. Çalışmanın başyazarı ve Orlando State Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Dakota Witzel de "Günlük stres kaynakları iltihaplanma, bilişsel işlev ve hatta ölüm gibi şeyler üzerinde kalıcı etkilere sahip" dedi.

Witzel ve Stawski, çalışmalarında Ulusal Günlük Deneyimler Araştırması'nda toplanan verileri analiz etti. Bu araştırmada 33-84 yaşları arasındaki iki bin 22 kişiyle arka arkaya 8 gün boyunca duyguları ve deneyimlerine dair röportajlar yapılmıştı.

Bulgular, tartışma yaşanan veya tartışmaya girmek yerine uzaklaşılan bir günde, sorunu o gün içinde çözdüğünü düşünen kişilerin olumsuz duygularının, sorunun devam ettiğini düşünen kişilere göre yarı yarıya azaldığını gösterdi. Sorunun çözüldüğünü düşünen kişilerde olumsuz duyguların ertesi gün hiç artmadığı da tespit edildi.

Stawski, bireylerin hayatlarında strese yol açan olayları kontrol edemeyeceğini ancak bunlara karşı verdiği duygusal tepkiler üzerinde çalışabileceğini kaydetti.

Çalışma bulguları The Journals of Gerontology adlı bilimsel dergide yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Medical Xpress, Daily Mail, Evrim Ağacı

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU