Eski Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker: AB aptalca aşı savaşından vazgeçmeli

Avrupa Komisyonu'nun eski başkanı, halefinin yaklaşımını şiddetle eleştirdi

Juncker, 2019'a kadar Avrupa Komisyonu başkanıydı (Reuters)

Avrupa Komisyonu'nun eski Başkanı Jean-Claude Juncker, AB'nin Birleşik Krallık'la "aptalca bir aşı savaşı" yürütmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Brüksel'deki haleflerini öfkelendirmesi muhtemel nadir görülen müdahalede Juncker, bloğun "peşi sıra gelecek büyük bir hasar" riskini göze aldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Juncker'in yorumları, AB liderleri perşembe günü aşı tedariği konusunda ileriye dönük bir çözümü tartışarak karara bağlamak üzere çevrimiçi bir zirvede buluştuğu sırada geldi.

Çarşamba yaptığı açıklamada komisyon, tedavileri üretenlere daha az acil ihtiyaç duyan ülkelere aşı gönderilmesini engellemek için, AB'den aşı ihracatına dair mevcut kurallarını sıkılaştıracağını bildirmişti.

Plan, ilaç üreticisi AstraZeneca'ya "Avrupa'ya yönelik anlaşmanın kendisine düşen payını yerine getirme" çağrısında bulunan Juncker'in halefi Ursula von der Leyen'in de desteğini aldı.

Fakat BBC'nin Hardtalk programına katılan Juncker "Bir aşı savaşından geri çekilmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi ve devam etti:

Kanal’ın (Manş Denizi'nin bir diğer adı olan İngiliz Kanalı'nın kısaltması -ed.n.) her iki tarafında da diyalog, tartışma ve argüman geliştirmek için alan olduğunu düşünüyorum.

Britanya'da ve Avrupa'da kimse, haberlere göre neden bu kadar aptalca bir aşı savaşına tanık olduğumuzu anlamıyor.

Bununla bir savaş ortamında baş edilemez. Bu hoşuma gitmiyor.

Bu, Avrupa Komisyonu'yla Britanya Hükümeti arasında yoğun bir diyalog içinde ele alınmalı.

Savaşta değiliz ve düşman da değiliz. Biz müttefikiz.

27 devlet başkanı ve başbakanın toplantısından önce konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel planları savundu ve Avrupa'nın kendi üretimini hızlandırması gerektiğini de söyledi.

"Britanya tesislerinin Büyük Britanya için üretim yaptığını açıkça görebiliyoruz" diyen Merkel, "Birleşik Devletler ihracat yapmıyor ve bu nedenle biz de Avrupa'da üretilebilenlere bağımlı durumdayız" diye konuştu.

Önceki gün Boris Johnson, AB aşı ihracatında sert bir tutum benimserse bunun sonuçları olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Birleşik Krallık aşı programında, kısmen ihtiyaç duyulan dozlara daha fazla erişimi olması sebebiyle Avrupalı komşularının önüne geçti. AB, bazı şirketlerin BK'ye aşı gönderirken Avrupa'ya teslim edecekleri aşılara dair sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU