Suriye’de koronavirüs: Şam alarm veriyor, İdlib kamplarında tedbirler artırılıyor

Çok sayıda vaka ve ölümün kaydedildiği Kamışlı’da da sağlık sorunları yaşanıyor

Haseke’deki Waşokani kampına deterjan dağıtıldı (Şarku’l Avsat)

Suriye'nin başkenti Şam'da üst üste iki haftadır yeni tip koronavirüs (Kovid-19)  vaka sayısında gözlemlenen artış devam ediyor. Şam Hastanesi Müdürü Ahmed Abbas, bu ayın ortasından itibaren yoğun bakım odalarındaki doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığını belirterek, pozitif vakaların yüzde 200 arttığını söyledi. Abbas konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, mevcut durumun zor olduğunu ifade ederek, tedbir alınması çağrısında bulundu.

Suriye Sağlık Bakanlığı, ülke genelindeki vaka sayısının 17 bin 500’e ulaştığını ölü sayısının ise bin 175 olduğunu bildirdi. Virüsten kurtulanların sayısı ise yaklaşık 12 bin. Mart ayının başından bu yana vaka sayılarında artışın yaşandığı Suriye’nin başkenti Şam’da bir dizi önlem alındı. Abbas, virüsten etkilen en tehlikeli yaş grubunun 55 yaş üstü olduğunu vurguladı.

Koronavirüs hastaları için ayrılmış 127 yataktan 117’sinin kullanıldığı ve ülke genelinde vaka sayısında en üst noktada bulunan Şam’da 3 bin 500 vaka bulunuyor. 2 bin 621 vakanın bulunduğu Lazkiye’yi, 2 bin 385 vaka ile Halep takip ediyor. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Tevfik Hassaba ayın 18’inde yaptığı açıklamada, salgında yakın zamanda zirveye ulaşabileceklerini ifade ederek, artan vakaların önüne geçmek adına vatandaşları sosyal mesafe kurallarını uymaya ve maske takmaya davet etti.

Çok sayıda vaka ve ölümün kaydedildiği Kamışlı’da da sağlık sorunları yaşanıyor. Özerk Yönetime bağlık Sağlık Kurumu 103 yeni vaka ve iki ölümün gerçekleştiğini duyurdu. Toplamda bin 274 kişinin iyileştiği bölgede, 358 kişi hayatını kaybederken 9 bin 221 vaka bulunuyor.

Konuyla ilgili Şarku’l Avsat’a konuşan Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Civan Mustafa, koronavirüs vaka ve ölü sayısında artış yaşandığını belirterek, vatandaşlara tedbirlere uyma, sosyal mesafeyi koruma ve maske kullanamaya davet etti. Mustafa, virüs için gerekli önlemlerin nasıl alınacağı konusunun yetkililerle toplantı yapıldığını da vurguladı.

Bu bağlamda Kürt Kızılayı farkındalığı arttırmak adına maske takmanın önemi konusunda bir kampanya başlatarak, Rakka Hastanesi, er Reşid ve eş Şedade kliniklerinde 7 bin 200 adet yıkanabilir maske dağıttı. Dr. Mustafa açıklamasında,  ameliyathane ve tecrit merkezlerinin her bölgede bulunan yardım ve acil durum merkezleri ile 24 saat boyunca hizmet verdiğine işaret ederek, salgın riskini azaltmak adına koronavirüs bulaştığından şüphe edilen herkesle iletişim halinde olduklarını bu durumun da Kuzey ve Doğu Suriye’deki riski azalttığını kaydetti.

Suriye’de muhalif grupların elinde olan İdlib’te, eğitim ve öğretim başlarken öğrenciler kendi önlemlerini alıyor. Eğitimciler, güvenli içme suyunun yanı sıra, savaşa maruz kalmış bölgede kamuya açık düzgün tesislerin yanı sıra virüs yayılmasını sınırlamak adına maske ve sterilizasyon malzemelerinin bulunmamasından şikayet ediyor.

Suriye'de salgının patlak vermesinden bu yana yaklaşık bir milyon 200 bin yerinden edilmiş Suriyelinin bulunduğu muhalif bölgelerde 26 gündür vaka kaydedilmedi. Toplamda 637 kişinin öldüğü 21 bin 260 vakanın bulunduğu Halep kırsalı ve İdlib’te devam eden çatışmalar sonucunda sağlık alt yapısı büyük zarar gördü. Rejim ve Rus savaş uçaklarının şiddetli bombardımanları sonucu birçok hastane ve tıp merkezi hizmet dışı kaldı.

Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Ekip Lideri Muhammed Hallac Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, kamp sakinlerini çadırlardaki aşırı kalabalık, soğuk hava ve yağmur nedeniyle kişisel hijyene uymaya davet etti. Nüfus yoğunluğu sebebiyle ihtiyaçların arttığını belirten Hallac açıklamasında,  virüs riski olan bir milyondan fazla insana ev sahipliği yapan yaklaşık bin 200 kampın olduğunu bildirdi

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU