Demirtaş: HDP'ye açılan kapatma davası, AKP'ye seçim kazandırma hedefi taşıyor

HDP'ye açılan kapatma davasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, "Partimize yönelik kapatma davası tek tek bizlere açılan davalar gibi siyasi amaçlıdır" ifadesini kullandı

Fotoğraf: AA (arşiv)

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 17 Mart’ta Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dava açtı.

Kasım 2016’dan bu yana Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisine yönelik açılan kapatma davası talebine ilişkin Bianet'ten Evrim Kepenek'e açıklamalarda bulundu.

HDP’nin kapatılması için dava açılmasına ilk tepkisinin ne olduğu sorulan Demirtaş, "Partimize yönelik kapatma davası da tek tek bizlere açılan davalar gibi siyasi amaçlıdır. Seçimi AKP’ye kazandırma hedefi taşımaktadır. Ancak hem hukuk önünde hem de sandıkta bütün bu haksız saldırıları boşa çıkaracağımızdan eminim" cevabını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Savcı sizin de aralarında olduğunuz 687 HDP’li için “siyaset yasağı”, HDP’nin mal varlığına el konulması ve hazineden yardımın kesilmesini de istedi. Buna dair ne söylemek istersiniz?" sorusuna ise Demirtaş şu cevabı verdi:

Bizim siyasi mücadele yürütmemiz için herhangi bir yere üye ya da aday olmamıza gerek yok. Mücadeleyi de parayla ya da para için yürütmüyoruz. Bu tür girişimlerden hiçbiri bizleri mücadelemizden alıkoyamaz.

HDP'nin yeni yol haritasının ne olacağıyla ilgili de yorumda bulunan Demirtaş "Buna HDP yönetimi karar verecek. Eminim ki halkın iradesini ve temsil hakkını güvence altına almak için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Her koşulda bir çıkış yolu bulanacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

17 Mart'ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) dava açmıştı. 

Kapatılmaya yönelik iddianamede, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları ifade edilmişti.

İddianamede ayrıca 687 HDP'li için siyaset yasağı da istenmişti.

 

Bianet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU