93 milyon yıl önce yaşamış "kartal köpekbalığı" ilk kez tespit edildi

"Bu köpekbalığını tanımlamak için pek çok sıfat kullanılabilir: Sıradışı, eşsiz, olağanüstü, tuhaf ve garip"

Uzmanlar, fosiller üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşünüyor (Oscar Sanisidro)

Bilim insanları, 93 milyon yıl önce yaşamış yeni bir köpekbalığı türü tespit ettiğini açıkladı.

2012'de Meksika'nın kuzeydoğusunda ortaya çıkarılan fosilleri inceleyen paleontologlar, 1,65 metre uzunluğa ve 1,9 metre kanat açıklığına sahip tarihöncesi bir yaratığa ışık tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saygın bilim dergisi Science'ta yayımlanan araştırmanın yazarları, "kartal köpekbalığı" denen Aquilolamna milarcae'nin, günümüzdeki vatozlara benzeyen son derece uzun yüzgeçlere sahip olduğunu ifade etti.

Uzmanlara göre hayvanın büyük kafası ve söz konusu kanat benzeri yüzgeçleri, bu yaratığın bir avcı olmadığına işaret ediyor. Zira bilim insanları tuhaf hayvanın muhtemelen çok yavaş yüzdüğünü ve avlanma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Araştırmanın başyazarı Roman Vullo şöyle konuştu:

Bu köpekbalığını tanımlamak için pek çok sıfat kullanılabilir: Sıradışı, eşsiz, olağanüstü, tuhaf ve garip. Ve evet, eni boyundan daha uzun olan tek köpekbalığı.

Bir planör benzetmesi yapabilirsiniz… Hızlı yüzmeye ve bir avı takip etmeye hiç uygun değildi.

Bununla birlikte fosil kalıntıları arasında hayvana ait hiç diş yoktu. Bilim insanlarına göre bu, hayvanın dişlerinin çok küçük olduğunu ya da tamamen düştüğünü gösteriyor.

Araştırmacılar, Aquilolamna'nın günümüzdeki balina köpekbalıkları ve büyük camgözlerin yaptığı gibi planktonlarla beslendiğini ifade etti. Rennes Üniversitesi'nde akademisyen olan Vullo, "Bu yaratık bir avcı değildi; planktonlarla besleniyordu" dedi.

Bilim insanları hemfikir değil

Araştırma ekibi, Aquilolamna'nın hem bir köpekbalığının hem de bir vatozun özelliklerini taşıdığını düşünüyor. Çünkü yaratığın gövdesi, bugün denizlerde dolaşan pek çok köpekbalığına benzer şekilde uzun ve tüp şeklinde. Geniş yüzgeçlerse manta ve şeytan vatozunu andırıyor.

 

 

Dinozorlardan önce yaşayan kadim köpekbalıklarının birbirinden farklı vücut şekli olsa da uzmanlar, bu hayvanların Kretase döneminde (dinozorların dünyada hüküm sürdüğü zaman) günümüzdekine çok daha benzer bir görünüme kavuştuğunu düşünüyordu.

Dolayısıyla söz konusu bulgular şaşırtıcı. Zira araştırmada yer almayan, ABD'deki DePaul Üniversitesi'nde paleobiyolog Kenshu Shimada, söz konusu vücut şeklinin bir köpekbalığı için beklenmeyen bir form olduğunu söyledi.

Uzmanlar Aquilolamna'nın birbirinden farklı garip köpekbalıklarının sanılandan çok daha uzun süre yaşamaya devam ettiğinin kanıtı olabileceğini düşünüyor. Shimada da "Yeni çalışmada önerilen vücut şekli ve filtreli beslenme tarzı epey ikna edici" dedi.

Ancak bazı bilim insanları, bu yeni yaratığın manta vatozu benzeri bir köpekbalığı olduğu fikrine şüpheyle yaklaşıyor. ABD'deki Humboldt State Üniversitesi'nde palentolog Allison Bronson şöyle konuştu:

Çalışmanın yazarlarının anlattığı pek çok sıradışı özellik var. Onların yorumlarıyla ilgili bazı tereddütlerim bulunuyor. Bu yeni ve dikkat çekici fosilin daha fazla araştırılmasını isterdim.

 

Independent Türkçe, AFP, National Geographic, ABS-CBN News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU