TİDER Başkanı Tibuk: Her 10 evden ikisinde aileler yoksulluk sınırı altında yaşıyor

Tibuk, “İhtiyaç sahiplerinin kendi ayakları üzerinde durmasını teşvik etmemiz gerekiyor. İnsan onuruna yakışır şekilde, herkes minimum ihtiyaçlarını karşılayabilsin istiyoruz” diyor

Tibuk, "Türkiye’de her 10 çocuktan 2’si beslenme yetersizliği ve hijyen kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor" dedi / Fotoğraf: AA

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hande Tibuk, Pandemi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısının arttığını vurgulayarak, dernek olarak gıda bankaları vasıtasıyla 700 bin, Destek Market ile de 11 bin civarında kişinin temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tibuk, bu dönemde, çocuk mamasından, çocuk bezine, gıdadan, temizlik ürünlerine, giyime kadar temel ihtiyaç ürünlerinin hepsine talep olduğunu, ihtiyaç sahibi kişi sayısında yaklaşık yüzde 35-40 artış yaşandığını ancak bunun geçici olduğunu, pandemi bittiğinde yardımla ayakta kalanların sayısının da düşeceğini söyledi.

Tibuk, “Bu dönemde ihtiyaç sahibi sayısında artış oldu ama bize de daha çok bağış geldi, daha çok kişiye yardımda bulunduk” dedi.

İnsanları ihtiyaç sahibi olmaktan çıkarmayı hedeflediklerini bu nedenle 109 kişiyi işe yerleştirdiklerini anlatan Hande Tibuk, TİDER’in faaliyetlerini ve pandemi döneminde artan yoksulluk hakkında Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın sorularını yanıtladı.

“İhtiyaç sahibi de destek verenler de arttı”

Pandemi döneminde TİDER’e en çok temel ihtiyaç ürünleri, bebek ürünleri ve giysi konusunda başvuru yapıldığını söyleyen Tibuk, Destek Market aracılığıyla ürünlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını söyledi.

Tibuk, “Pandemi süreci tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ihtiyaç sahibi sayısında artışa neden oldu. Bu anlamda yüzde 35-40 civarında artış olduğunu görüyoruz. Ama ne kadar fakirleştik bunu biz tespit edemeyiz. Bu dönemde birçok sektör ciddi yara aldı, işsizlik yükseldi ihtiyaç sahibi aile sayısı arttı. Ama bu dönemde destek verenlerde de ciddi artış oldu. Uluslararası şirketlerin çok ciddi kampanyalar aracılığıyla destekleri oldu. Biz de normalden daha fazla yardımda bulunduk. Türkiye’de Gıda Bankacılığı Ağı oluşturduk, açlığın ve israfın olmadığı bir gelecek için çalışan The Global Foodbanking Network’ün (GFN) üyesiyiz. Onlar üzerinden birçok global şirket bize bağış yaptı” dedi.

TİDER’in ilkeleriyle uluslararası gıda bankacılığının standartlarında 36 şehirde açılan 49 gıda bankası olduğunu ve bu gıda bankalarının bağış almalarını sağladıklarını belirten Hande Tibuk, “Gıda bankacılığı genelde market formatında çalışıyor. Bir taraftan da israfı da azaltarak bir fayda sağlamaya çalışıyoruz. Büyük gıda firmaları ve market zincirleriyle çalışıyoruz. Onların bağışlarını ağımıza kayıtlı olan gıda bankalarına ulaştırmaya çalışıyoruz. Ürünler satın alınarak da ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir, bağış yöntemiyle bazı ürünler israfa gitmeden de bağışlanabiliyor” şeklinde konuştu.

handetib.jpg
TİDER Başkanı Hande Tibuk, Türkiye'de düzenli bir bağışçılık kültürünün yaygın olmadığını söylüyor / Fotoğraf: Twitter

 

“İhtiyacın 4 katı gıda ve hijyen ürünü üretiliyor”

Fazla üretim, ambalaj değişikliği, promosyon gibi nedenlerle çocuk bezleri, dayanıklı bakliyatlar, salça, zeytinyağı gibi birçok kalemde ortaya israf çıktığını kaydeden Hande Tibuk, “Nakit bağışı da alıyoruz, bununla ihtiyaç ürünlerini satın alarak gıda bankalarına veriyoruz. Geçen yıl büyük gıda zincirlerinden büyük yardımlar ve destekler geldi” dedi.

“Türkiye’de israfın boyutu nedir?” sorusuna da yanıt veren Tibuk, “Bir yılda ülke ihtiyacının 4 katı gıda ve hijyen maddesi üretiliyor. Yılda 325 bin ton gıdanın atığa dönüştüğü tahmin ediliyor. İsrafın tahmin edilen maliyeti 414 milyar TL” dedi.

"İhtiyaç sahipleri yüzde 35-40 arttı”

TİDER olarak şu ana kadar 700 bin kişiye ulaştıklarını, ihtiyaç sahiplerinden 109 kişinin iş bulmasına aracılık yaptıklarını söyleyen TİDER Başkanı Tibuk, Türkiye’deki yoksulluk tablosunu şu şekilde özetledi:

“Ülkemizdeki hane halklarının yüzde 22’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Her 10 evden 2’sinde aileler yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Ancak ülkemizde insanlar işsiz kalsa bile bir yakınına sığınabiliyor. Diğer ülkelerde bize göre evsiz kişi sayısı daha fazla. İhtiyaç sahipleri yüzde 35-40 artsa dahi bunun geçici olduğunu düşünüyorum”

Tibuk, “Biz yoksulluğun azalmasına katkıda bulunmak istiyoruz. İnsanların sürekli bağışlarla ayakta kalmasını doğru bulmuyorum. O yüzden istihdam programı bizim için çok önemli. İhtiyaç sahiplerinin kendi ayakları üzerinde durmasını teşvik etmemiz gerekiyor. İnsan onuruna yakışır şekilde, herkes minimum ihtiyaçlarını karşılayabilsin istiyoruz” dedi.

Düzenli bağış çağrısı

“Türkiye’de her 10 çocuktan 2’si beslenme yetersizliği ve hijyen kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor. Destek Market, çocukların gıda ve hijyen ürünlerine ihtiyaçları oranında ulaşımını sağlayarak bu sorunların önlenmesine yardımcı oluyor” diyen Tibuk, bağış yapma konusunda Türkiye’nin biraz daha gelişmiş ülkelerin gerisinde durduğunu belirterek, “Bir afet olduğunda o anda Türkiye halkı seferber oluyor. Ama normal zamanda yardım kuruluşları ya da derneklere, örneğin 50 TL bağışlayan yok. Rutin her ay düzenli olarak bağış yapma kültürü yok. Benim çağrım yardım etmek istiyorsanız bir dernek seçin, orayı gidin ziyaret edin, faaliyetlerini inceleyin ve ayda 20-50 TL düzenli bağış yapın. Onun kıymeti çok fazla” dedi.

Gıda Bankası Nedir?

Gıda bankası bağışlanmış gıda, giysi, temizlik ve hijyen ürünlerini toplayan, ayrıştıran, depolayan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir sivil toplum örgütlenmesi. Bugün dünya genelinde 30 bine yakın gıda bankası, 6.5 milyon kişiye 540 bin ton gıda dağıtıyor.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU