Avukattan tutuklu askeri öğrencilerin ailelerine teklif: Kişi başı 10 bin dolar verin, çocuklarınızı yılbaşına kadar tahliye ettireyim

Avukat Yusuf Erikel, 500'e yakın tutuklu askeri öğrencinin ailelerinin birlik olarak kendisine kişi başı 10 bin dolar ödemesini istedi. Toplam rakam 5 milyon doları buluyor. Anlaşma sağlanamayınca, teklif önce 8 bin dolara sonra da bin dolara düştü

15 Temmuz'dan sonra yapılan yargılamalarda 355 askeri öğrenciye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi / Fotoğraf: Twitter

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra darbeci askerler ve diğer FETÖ mensuplarının yanı sıra, çok sayıda askeri öğrenci de yargılanıyor.

500'e yakın askeri öğrenci, darbe davalarında sanık sandalyesine oturdu. Bunlardan 355'ine ilk derece mahkemesinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

"10 bin dolar verin, yüzde 99 tahliye ettiririm"

Şu anda Yargıtay aşamasında olan dosyalarla ilgili askeri öğrencilerin ailelerinin arayışı sürüyor.

Ailelerden bir kısmı bu süreçte, Ergenekon davasının sanıklarından da olan avukat Yusuf Erikel ile de temas kurdu.

Yapılan görüşmelerin ardından avukat Erikel, askeri öğrencilerin ailelerine şu teklifi iletti:

Hepiniz birlik olun, bana kişi başına 10 bin dolar verin. Ben en geç yılbaşına kadar çocuklarınızı yüzde 99 tahliye ettireceğim. Strateji belirledim, kamuoyu çocuklarınızdan haberdar olacak. Cumhurbaşkanı bile sizin çocuklarınızın durumunu öğrenecek ve tahliye olacaklar.

Anlaşma sağlanamadı teklif önce 8 bin dolara sonra bin dolara düştü

Erikel, bu teklifini ailelere Whatsapp üzerinden gönderdiği ses kaydıyla iletti.

Tüm ailelerin birlik olarak kendisine vekalet vermesini isteyen Erikel, uzun vadeli ödeme seçenekleri de sundu.

Ailelerin birlikte hareket ederek Erikel'i vekil olarak tayin etmesi halinde, toplam ücretin 5 milyon dolara kadar yükselmesi bekleniyordu.

Ancak anlaşma çıkmayınca Erikel teklifini önce kişi başı 8 bin dolara sonra da kişi başı bin dolara kadar düşürdü. 
 

avukat yusuf erikel.JPG
Avukat Yusuf Erikel / Fotoğraf: Twitter


TBB: Avukat teminat veremez

Oysa Türkiye Barolar Birliği'nin 1971 tarihli Genel Kurulu'nda belirlenen ve halen yürürlükte olan "Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları" bildirgesinin 34. maddesinde avukatların davanın sonucuna ilişkin teminat veremeyeceği şöyle ifade ediliyor:

Avukat, müvekkiline davanın sonucu ile ilgili hukuki görüşünü açıklayabilir. Fakat bunun bir teminat olmadığını özellikle belirtir.

"Avukatları işlerini doğru yapmıyor, barış dili kullanacağım"

Independent Türkçe'nin ulaştığı avukat Yusuf Erikel ise, askeri öğrencilerin ailelerine yönelik teklifiyle ilgili şunları söyledi:

Peygamber efendimiz, 'Bir kişiden duyduğunu başkasına nakletmek yalan olarak geçerlidir' buyuruyor. Yalan demeyelim ama yanlış anlama diyelim. Aileler bana geldiler, ben de onlara bir yol haritası çıkararak danışmanlık hizmeti vermek üzere bir teklif sundum. Çünkü askeri öğrencilerin avukatları işlerini doğru yapmıyor. Aileler, Cumhurbaşkanı'yla, Genelkurmay Başkanı'yla, kuvvet komutanlarıyla, hakimlerle, savcılarla çatışan bir şekilde davranıyor. Ben bunu engelleyeceğim, barış dili kullanacağım.

"Türk askerinden FETÖ'cü olmaz"

Gönderdiği ses kaydında "Yüzde 99 tahliye olacaklar" diyen Erikel, "Tahliye garantisi vermek meslek etiğine aykırı değil mi?" sorusu üzerine, hiç kimseye tahliye garantisi vermediğini ileri sürdü.

Erikel, şunları söyledi:

Türk askerinden FETÖ'cü olmaz. O çocukların FETÖ'cü olduklarına inanmıyorum. Zaten yaşları çok küçük. Öğrencilerin arasında kanser olanlar var. Ben de cezaevine girdiğimde kanser oldum. FETÖ'cü gamsızdır, kanser olmaz. Cezaevini dert etmez. Aralarında FETÖ'cü olan varsa bile ben 1 saatlik görüşmeyle onu FETÖ'cülükten vazgeçirebilirim. Çünkü ikna kabiliyetime güveniyorum.

"İlla ki para verin demedim"

Erikel, öğrenci başına talep ettiği ücretle ilgili ise şöyle konuştu:

Verdiğim emeğin bir karşılığı olacak elbette. Ama ben bana illa ki para verin demedim. Durumu olanlar şimdi versin, olmayanlar da ilerleyen zamanlarda versin dedim.  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU