Yeneroğlu’ndan Gergerlioğlu açıklaması: İnsan hakları mücadelesi veren bir milletvekili cezalandırılmak isteniyor

Mustafa Yeneroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvuruyu sonuca bağlamadan TBMM'nin milletvekilliğinin düşürmemesi gerektiğini belirtti

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, HDP'li Gergerlioğlu'nun milletvekilliğini düşürülmesi hakkında açıklama yaptı / Fotoğraf: AA

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapma" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı. Kesinleşen kararın TBMM Genel Kurul'da okunmasının ardından Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun kesinleşen yargı kararının Cuma günü Meclis'e ulaştığını açıkladı.

Gergerlioğlu ile ilgili kararın TBMM Genel Kurulu’nda ne zaman okunacağı henüz belli değil.

Konuyla ilgili olarak yazılı ir açıklama yapan DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, “Enis Berberoğlu’nun haksız bir şekilde vekilliğinin düşürülmesi süreci ve sonrasında yaşanan hukuksuzluklar hala hafızalardayken, Gergerlioğlu’nun da bilerek benzer bir sürece tabi tutulması Meclis’in itibarını daha da zedeleyecektir” dedi.

Gergerlioğlu’nun yasama dokunulmazlığının yargılama boyunca dikkate alınmadığını ve hukuka aykırı bir şekilde hakkındaki yargılamanın sonlandırılarak mahkumiyet hükmünün kesinleştirildiğini öne süren Yeneroğlu, “Atılı suçun işlenip işlenmediğine dair tüm hukuki tartışmalar bir yana, isnat edilen suçun Anayasanın 14. maddesi kapsamında yer alan istisnai suçlardan olmaması nedeniyle de söz konusu yargılama Anayasa’nın 83. maddesine aykırı bir şekilde sürdürülmüştür” dedi.

“Berberoğlu ile benzer bir sürecin yaşanması muhtemel”

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Yargıtay kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunduğunu ve bu nedenle Anayasanın 83. maddesine aykırı şekilde yargılanmasına devam edilmesi nedeniyle bireysel başvurusunda ihlal kararı verilmesi ve Enis Berberoğlu ile benzer bir sürecin yaşanmasının muhtemel olduğunu vurgulayan Mustafa Yeneroğlu, “Diğer taraftan vekilliğin düşürülmesi, milletvekili hakkındaki mahkumiyet kararının kesinleşmesi ile değil, bu karara dayanılarak hazırlanan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin Genel Kurul’da okunması ile gerçekleşeceği bilinmektedir. Tezkerelerin okunmasına ilişkin gündemi belirleme yetkisinin ise Başkanlık Divanında ve Meclis Başkanında olduğu açıktır” dedi.

“Dokunulmazlık, milletvekilinin değil parlamentonun itibarını korumak içindir”

Geçtiğimiz dönemlerde Kemal Aktaş ve Engin Alan hakkındaki tezkerelerin yasama döneminin sonunda Genel Kurul’da okunduğunu, yakın zamanda da Enis Berberoğlu, Musa Farisoğulları ve Leyla Güven hakkındaki tezkerelerin de Meclis’e iletilir iletilmez okunmadığını ve bir süre bekletildiğini hatırlatan Yeneroğlu, “Geçmişten beri insan hakları savunucusu olarak bilinen ve haksızlıklarla mücadele eden bir vekilin, insan hakları eylem planının açıklanmasının üzerinden günler geçmişken hukuka aykırı bir karara dayandırılarak ivedi bir şekilde milletvekilliğinin düşürülmesi hukuk devleti iddiasında samimi olunmadığını göstermektedir. Hâlbuki kürsü dokunulmazlığı ve milletvekili dokunulmazlığı milletvekilinin değil parlamentonun itibarını korumak içindir. Gerek kürsü dokunulmazlığı, gerekse kürsü dışı dokunulmazlığın amacı milletvekillerinin endişe duymadan davranabilmesini ve yasama çalışmalarına katılabilmesini sağlamak, neticede kamu yararını gerçekleştirmektir” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru neticesinde hak ihlali kararı vereceğini belirten Yeneroğlu, “Meclis teamülleri dikkate alınarak,  Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurul’da okunması yasama döneminin sonuna kadar ertelenmesi; insan hakları mücadelesi veren bir milletvekilinin yargı ve meclis aracılığıyla cezalandırılmasına izin verilmemesi gerektiğini TBMM Başkanlık Divanı’na ve kamuoyunun takdirlerine sunarız” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU