Elon Musk'ın fabrikayı yeniden açmasının ardından yüzlerce Tesla çalışanı Kovid-19'a yakalanmış

Yakın zamanda yayımlanan verilere göre Mayıs ve Aralık 2020 arasında yaklaşık 450 vaka bildirildi

Teknoloji milyarderi kısa süre önce dünyanın en zengin insanı olmuş, sonra Bitcoin fiyatının düşmesiyle birlikte bu unvanını kaybetmişti (Reuters)

Mayıs 2020'de Tesla CEO'su Elon Musk idari bölge çapındaki kapanma kararına karşı gelerek Fremont, Kaliforniya'daki fabrikayı yeniden açmıştı. Hemen hemen bir yıl sonra halk sağlığı verileri, oradaki yüzlerce çalışanın Kovid-19'a yakalandığını gösteriyor.

PlainSite internet sitesinden elde edilen çizelgeye göre, Mayıs ve Aralık 2020 arasında Alameda İdari Bölgesi Halk Sağlığı Dairesi'ne fabrikadan yaklaşık 450 Kovid-19 vakası bildirildi. Sadece aralık ayında 125 vaka görüldü. 

Tesla, fabrika yeniden açıldıktan yaklaşık bir ay sonra çalışanlarına fabrikada virüs bulunmadığına dair güvence vermişti.

Şirketin en üst düzey güvenlik sorumlusu Laurie Shelby, haziranda şirket içi bir e-postada şunları yazmıştı:

Operasyonlarımıza yeniden başladığımızdan beri işyerinde hiç Kovid-19 bulaşması yaşanmadı.

Ancak yeni veriye göre fabrika o ay 19 vaka bildirdi. Çizelge ondan önceki ay içinse “<11” ibaresinin bulunduğu, kısmen şifreli bir değer gösteriyor.

The Washington Post haziranda enfeksiyonların varlığını ortaya çıkarmıştı ancak sağlık kayıtlarıyla ilgili gizlilik yasalarını gerekçe gösteren Alameda sağlık dairesi bir yıldan uzun süre boyunca sayıları yayımlamayı reddetti.

The Independent'ın görüşlerini almak üzere irtibata geçtiği Tesla ve sağlık dairesi de henüz cevap vermedi.

Fremont'un hikayesi, 11 Mayıs 2020'de Musk'ın koronavirüs dolayısıyla idari bölge çapındaki kapanma kararına rağmen fabrikayı yeniden açtığını Twitter'da çarpıcı bir biçimde duyurmasıyla başladı.

CEO söz konusu tweet'inde "Tesla, Alameda İdari Bölgesi kurallarına aykırı olarak üretime bugün yeniden başlıyor" diye yazmıştı.

Herkesle birlikte risk alacağım. Eğer birisi tutuklanacaksa o kişinin yalnızca ben olmasını rica ediyorum.

O sırada ABD'de salgının ölümcül ilk dalgası devam ediyordu. Musk haftalardır Kovid-19'la bağlantılı kapanışlara ve yatırımcılarla yaptığı bir görüşme sırasında “faşist” diye nitelediği “Evde Kal” kurallarına sert sözlerle karşı çıkıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tesla CEO'su, 29 Nisan'da “AMERİKA'YA ÖZGÜRLÜK, HEMEN ŞİMDİ" tweetini atmıştı.

Bu süre içinde Musk pandeminin ciddiyeti hakkında şüphe uyandırıyor gibi görünen makaleleri ve çizelgeleri tekrar tekrar tweetledi.

Musk, 26 Nisan'da “Hastalar Kovid-19 olarak kaydedilirse hastanelere daha fazla para ödeniyor” ifadesini içeren bir başlığa sahip USA Today içeriğinin bağlantısını paylaşmış ve “İlginç…” diye yazmıştı.

Fabrikanın yeniden açılmasının yanı sıra Tesla, kararın Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'un önceki emrine aykırı olduğu gerekçesiyle kapanma kararı üzerinden Alameda İdari Bölgesi'ne dava açmıştı. Nihayetinde yönetim geri adım atmış ve Fremont fabrikasının çalışmayı sürdürmesine izin vermişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU