Kılıçdaroğlu: 1919'un 100. yılında kazanımlarımız tehdit altında

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi için yazı kaleme aldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi için 19 Mayıs yazısı kaleme aldı.

Kılıdaroğlu, "19 Mayıs’ta yakılan meşale hiç sönmedi, sönmeyecek" başlıklı yazısında 19 Mayıs 1919 için "işgalin pençesine düşürülmüş bir halkın, kendi özgür iradesiyle Anadolu’da ve Rumeli’de Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyetin kuruluş felsefesini örgütlemeye başladığı gündür. İşgal güçlerinin Türk milletini vatansız, meclissiz ve hürriyetsiz bırakma isteğine karşı, milli iradenin şahlanışa başladığı gündür" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"19 Mayıs, sadece tercih değil bir zorunluluktu"

19 Mayıs 1919'un sadece bir tercih değil aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu söyleyen CHP lideri , Çünkü işgal kuvvetleri, ağır şartlar içeren ateşkes antlaşmasına uyma gereği dahi duymadan milletimizin haklarını gasp etmiştir. Ordumuzu dağıtmış, silahlarına ve cephanelerine el koymuştur. Ülkemizi savaşa sokarak felaketin içine düşürenler yurtdışına kaçmış; saltanat ve iktidar çevreleri ise şahsi çıkarlar ve amaçlar doğrultusunda işgalci güçlerle işbirliği içine girmiştir. Yurdumuz işgalcilerce parçalara ayrılmış, milletimizin onuru incitilmiştir. Halkımız uzun yıllar süren savaşların ardından bitkin, yılgın ve moralsiz bırakılmıştır" ifadelerini kullandı. 
 


"Eşit yurttaşlık ilkesi zedelendi"

Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılında Türkiye'nin kazanımlarının önemli bir bölümünün tehdit altında olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, "eşit yurttaşlık ilkesinin zedelendiğini", "Halkın yönetime katılma kanallarının daraltıldığını" ve "yargı kurumlarının bağımsızlığını kaybettiğini" ileri sürdü.

Kılıçdaroğlu'nun yazısının bir bölümü şu şekilde:

"Demokrasimizin gelenekleri ve kurumsal dayanakları hızla geriletilmektedir. Tıpkı yüzyıl önceki hukuksuzluk koşullarına benzer bir biçimde, yurttaşlarımızın anayasal hakları ve özgürlükleri kısıtlanmaktadır. Ülkemizin öz kaynakları gerçek sahibi olan halkımıza değil, yabancılara ve yandaşlara dağıtılmaktadır. Kamu yönetiminde liyakat, nesnellik ve akılcılık ilkeleri zayıflatılmaktadır. 

Zor şartlar içerisinde olduğumuz herkes tarafından kabul edilmektedir. Ancak bu zor şartlar altında dahi gençlerimize, demokrasiye, ilerlemeye ve adalete inanan bizlerin, umutsuzluğa ve karamsarlığa savrulma lüksümüz yoktur. Ulu Önder Atatürk ve arkadaşlarının büyük bir cesaret, dirayet ve umutla, hangi şartlar altında bağımsızlığımızı sağladığı ve Cumhuriyetimizi kurdukları unutulmamalıdır. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan ateş, bugüne kadar hiç sönmemiştir, bugünden sonra da sönmeyecek ve ulusumuzun yolunu aydınlatmaya devam edecektir."

DAHA FAZLA HABER OKU