Hrant Dink Vakfı: Türkiye Kültür Varlıkları haritamız kullanılarak define avına çıkılıyormuş

Vakıf, definecilere “Haritada belirtilen, artık izi dahi kalmamış yapıların koordinatları, sandığınız koordinatlar değil” hatırlatması yaptı

Görsel: hrantdink.org

Hrant Dink Vakfı, kendilerine ulaşan bilgilere göre; Türkiye’deki gayrimüslim topluluklarına ait kilise, sinagog, manastır ve okul gibi dokuz binden fazla yapıyı listeledikleri Türkiye Kültür Varlıkları haritasının kullanılarak Anadolu’da define avına çıkıldığını bildirdi.

Vakıftan “Define avcılarına duyurulur” başlığıyla yapılan açıklamada, “Öncelikle hala ayakta olan yapıların tarihi eser kapsamında korunmasının devletin görevi olduğunu ve bu yapılara zarar vermenin suç olduğunu buradan hatırlatmak isteriz” denilerek, “Ayaktaki yapıyı bulmak için define haritasına ihtiyaç olmadığına dair küçük bir hatırlatmadan sonra, haritada belirtilen, artık izi dahi kalmamış yapıların koordinatlarının elbette ki sandığınız koordinatlar olmadığını ve ne yazık ki köyün tamamının kazılması gerektiğini define avcılarına üzülerek bildiririz” denildi.

Açıklama, “Kazdığınız yerlerde emeğinizin boşa gitmemesi için en azından tohum ekip, bölgeyi sulamanızı öneririz” ifadeleriyle son buldu.

Türkiye Kültür Varlıkları Haritası

Türkiye Kültür Varlıkları Haritası, Hrant Dink Vakfı'nın kültürel miras araştırmalarının ürünlerinden biri. 

"Harita, çevrimiçi interaktif bir araştırma aracı olduğu gibi, aynı zamanda bir seyahat arkadaşı" olarak tanımlanıyor. 

Harita, çok kültürlülüğü ve Anadolu’da yaşamış farklı toplulukları görünür kılmak amacıyla Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi kültürel mirasını kayıt altına almakta ve bu topluluklarca kullanılmış olan kilise, okul, manastır, mezarlık, sinagog ve hastane gibi kamu binaları hakkında bilgi veriyor.

Kasım 2018'de yapılan güncellemeyle yaklaşık 10 bin yapıya ait bilgilerin yanında, görsel-işitsel içerik de yer alıyor.

Vakıf haritaya ilişkin şu bilgilere yer veriyor:

Hikâyeler ve şehir turları şeklinde sunulan bilgilere, 360 derece görüntüler, videolar, sesler ve fotoğraflar eşlik ediyor. 
Yeni güncellemeler sayesinde kullanıcılar, kültür varlıklarına ve hikayelere ek olarak bulundukları konumun çevresinde yer alan içerikleri keşfetme olanağına da sahipler.
Somut kültürel mirasın ötesine geçerek, somut olmayan kültürel mirasını da ele alan bu çalışma, hem Türkiye'nin çokkültürlü mirasını harita üzerine yerleştiriyor, hem de yeni medyaları kullanarak yok olmaya tabi tutulan hafızayı yeniden canlandırmayı hedefliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU