Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya ve ABD Husilerin saldırılarını kınadı

Açıklamada, Marib şehrini hedef alan saldırıların halihazırda ağır durumda olan insani krizi daha da kötüleştirdiği vurgulandı

Bir Husi destekçisi Sana’daki bir duvara Marib’de ölen milislerin fotoğraflarını yapıştırıyor (EPA)

Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya ve ABD, İran destekli Husi milislerin Yemen’deki Marib şehri ve Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını kınadı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da, Twitter hesabından paylaştığı ortak açıklamada, “Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD hükümetleri olarak, Husilerin Yemen’in Marib şehrine yönelik saldırıları ve Suudi Arabistan’ı hedef alan, sorumluluğunu üstendikleri saldırılardaki artışı kınıyoruz” denildi.

Açıklamada, Marib şehrini hedef alan saldırıların halihazırda ağır durumda olan insani krizi daha da kötüleştirdiği vurgulandı.

Söz konusu ülkeler, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Suudi Arabistan, Umman ve uluslararası toplumun desteğiyle yenilenen diplomatik çabaların, savaşın sona ermesi için en güçlü umudu sunduğu ifade edildi.

Husi grubuna barış için fırsatını değerlendirme ve devam eden tırmanışı sona erdirme çağrısında bulunulan ortak açıklamada, Suudi Arabistan topraklarının güvenlik ve bütünlüğü ile Suudi Arabistan-Yemen sınırında istikrar ve sükunetin yeniden tesis edilmesine olan bağlılık belirtildi.

Diğer yandan, ABD’nin Riyad Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından bir açıklama yapılarak, “ABD, insan hayatına saygı eksikliği ve barışı sağlamaya karşı ilgisizliği gösteren saldırıları kınayarak, Suudi Arabistan’ı savunma kararlılığını yineliyor” denildi.

ABD medyasına göre, ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Timothy Lenderking, geçtiğimiz Ocak ayında göreve geldikten sonra iki kez Yemen’i ziyaret etti ve Umman’ın başkenti Maskat’ta Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam ile bir toplantı gerçekleştirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU