Hazro'da CHP İlçe Başkanı'nın evi koçbaşı ile basıldı: Polis, iki saat sonra pardon deyip evden ayrıldı

CHP ilçe başkanı, "Oğluma işkence yapıldı, küçük oğlumun ensesine silah dayandığı için altına işedi" dedi. Emniyet, yaşananlar nedeniyle üzgün olduklarını söyledi

Diyarbakır’ın Hazro İlçesi’nde CHP İlçe Başkanı Turgut İncel’in evini savcılık izniyle basan özel harekat timleri, koçbaşı ile kapıyı kırdı, 2 saat evde arama yaptıktan sonra "pardon yanlış ihbar" diyerek evden ayrıldı.

Independent Türkçe'ye konuşan CHP İlçe Başkanı İncel, küçük oğlunun yüzsütü yatırılak ensesine silah dayandığını ve bu nedenle korkudan altına işediğini söyledi. İncel, büyük oğlunun ise "zili neden çalmadınız, burası dağbaşı mı?" dediği için 7-8 özel harekat timi tarafından evde tekme-tokat işkenceye maruz kaldığını iddia ederek, "Oğlum darp raporu aldı. Bize bunu yaşatanlardan şikayetçi olduğumuza dair dilekçemizi savcılığa sunduk" dedi. 

CHP HAZRO İLÇE BAŞKANI TURGUT İNCEL.jpeg
CHP Hazro İlçe Başkanı Turgut İncel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Alınan bilgiye göre Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne CHP İlçe Başkanı Turgut İncel’in evinin de bulunduğu Hazro İlçesi’ndeki Bahçe Mahallesi, Tepe Sokak’taki iki katlı 4 hanenin bulunduğu İncel Apartmanı’nda silah deposu bulunduğu ihbarı yapıldı. Bunun üzerine harekete geçen Özel Harekat Timleri, Hazro Savcılığı’ndan arama-baskın izni alarak, söz konusu adrese gece saat 02:30’da baskın düzenledi. Baskında binanın dış kapısı olmak üzere binadaki dört evin kapısı koçbaşlarıyla kırılarak, evlerde arama yapıldı. 

BASKIN2.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bu evlerden biri de CHP İlçe Başkanı Turgut İncel’in eviydi. Baskın sırasında Adana’dan Diyarbakır’a aracıylka seyir halinde olduğunu söyleyen İncel, Independent Türkçe’ye şunları anlattı: 

BASKIN1.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Olay saat 02.30’da olmuş. Bütün kapıları koç başı ile kırmışlar, çoluk çocuk demeden hepsini yere yatırmışlar. Tekme tokat hepsini dövmüşler. Küçük çocuğumun ensesine silah dayanmış. Oğlum korkudan altına işemiş. Büyük oğlum zili neden çalmadınız, kapıyı neden kırdınız, burası dağbaşı mı deyince evet burası dağbaşı deyip bir odaya götürüp, 7-8 kişi tekme tokat dövüp işkence yapmışlar. İki saat bekledikten sonra asılsız ihbarmış deyip çıkıp gitmişler. Oğlumda darp izleri mevcut, hastaneden raporu alıp Savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.
Hazro’ya gidip baskının yapıldığı binada inceleme yapan CHP İl Başkanı Gönül Özel, "Tüm kapıları koçbaşı ile kırmışlar. Dışarıdaki kapıları kırdıkları gibi içerdekileri kapıları da kırmışlar. Pencereler kırık. Kapı çalınmış olup açılmamış olsaydı diyecektik ki çaldılar açılmadı o nedenle kırıp içeri girdiler. Kapı çalınmamış, koçbaşı ile kırılıp içeri girilmiş. İçerdeki kadın ve çocuklar dahil yüzüstü yere yatırılmış. Sırtlarına ayakla basmışlar. 10 yaşındaki çocuğun ensesine silah dayanmış. Çocuk korkudan altına kaçırmış. Hazro’da yaşananlar insanlığıa yakışmayan bir şey. Hani İnsan Hakları Eylem Planı’nda bu tür baskınlar gece yarısı yapılmayacaktı. Çünkü sözkonusu ev CHP İlçe Başkanımızın evi. Ama maalesef bu eylem planları sözde.Uygulamada yok. Tablo aynı. Kadınlar, devletimizin askerimize, polisimize güvenemeyeceksek, bizlere bunu yapıyorlarsa biz kime güveneceğiz diyorlar. Asılsız ihbar yapan ve aramaya gelen ekip için de şikayetçi olacağız. Biz aramaya karşı değiliz. Hukuk çerçevesinde gelinir, arama izin belgesi gösterilir ve arama yapılır. Biz burada yapılan muamelenin karşısındayız. 

Kaymakam ile görüştük. Diyarbakır’dan ilçeye gelen ekip olduğunu söyledi. Savcı bey, arama emrini kendsinin verdiğini ancak ihabrın asılsız çıktığını söylüyor. Bu muamelenin CHP ile ilgisinin olmadığını, kim olursa bu muamelenin yapılabileceğini söyledi. Biz de bu şekşlde mi? Hukuk çerçevesinde yasa neyi gerektiriyorsa o şekilde yapılmalı dedik. Emineyete bir komiserle görüştük. Olaylardan dolayı üzgün olduğunu söyledi."

Valilik soruşturma başlattı

Diyarbakır Valiliği, İncel’in evine yapılan polis baskınıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Valilik yaptığı açıklamada, eve izinsiz girildiği iddialarının basında yer alması üzerine idari soruşturmanın başlatıldığını bildirdi.

 Açıklamada  şöyle denildi:

Bazı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında Hazro CHP İlçe Başkanı ve yakınlarının ikametlerine baskın yapıldığı ve aile fertlerine kötü muamelede bulunulduğu şeklide iddiaların yer aldığının görülmesi üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması gereği duyulmuştur. 11.03.2021 günü saat 22.00 sıralarında İlimiz Hazro İlçesinde 3 farklı adreste yüklü miktarda patlayıcı madde ve otomatik silah bulunduğunun 112 Acil Çağrı Merkezine ihbar edilmesi üzerine, ihbar gereği için Hazro İlçe Emniyet Amirliğimize iletilmiş, ihbara konu adreslerden birinde ikamet eden ve ihbar içeriğinde adı geçen şahıslardan E.D hakkında Silahlı Terör Örgütü Kurma, Yönetme veya Üye Olma suçundan farklı tarihlerde işlem yapıldığı ve şahsın adreslerinde yapılan aramalarda çok sayıda terör nitelikli silahın ele geçilmesi nedeniyle oluşan kuvvetli şüphe doğrultusunda günün Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı tarafından gecikmesinde sakınca bulunan hal kapsamında verilen arama kararına istinaden ihbara konu 3 farklı adrese gidilmiştir. E.D. isimli şahsın Hürriyet Mahallesinde bulunan ikametinde saat 02.10 sıralarında yapılan aramalarda herhangi bir suç unsuruna rastlanılmamıştır. İhbara konu diğer iki adresin bulunduğu Bahçe Mahallesi/İncel Apartmanındaki U.İ isimli şahsın ikameti ve ihbarda geçen diğer adrese saat 02.45 sıralarında gidilmiş, ikametlerden birinde yapılan aramada 1 adet ruhsatsız av tüfeği ele geçirilerek muhafaza altına alınmıştır. İhbarda adı geçen U.İ isimli şahsın ikametine arama işlemi amacıyla girilmek istenildiğinde ise, U.İ’nin elinde bıçakla görevlilerimize mukavemet etmesi üzerine bıçağı bırakması yönünde ihtarlarda bulunulmuş, yapılan ihtarlara uymaması nedeniyle kendisine ve personelimize zarar vermesini engellemek amacıyla orantılı güç kullanılarak şahıs kontrol altına alınmıştır. U.İ isimli şahsın ikametinde arama yapıldığı esnada aynı katta bulunan ve CHP Hazro İlçe Başkanı Turgut İNCEL’e ait olduğu anlaşılan ikametin kapısının açılması üzerine bu ikamete de kontrol ve görüşme amaçlı girilmiş bilahare ikametten çıkılmıştır. Arama izni olmadan ikamete girilmesi iddialarıyla ilgili gerekli soruşturma süreci başlatılmıştır.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU