Galatasaray'da Belhanda'nın sözleşme feshinin hukuki boyutunu spor hukukçusu Günal yorumladı: Uyarıların peş peşe yapılması feshe haklı gerekçe sayılabilir

Sivasspor maçı sonrası zeminle ilgili yöneticileri eleştiren Belhanda'nın sözleşmesi feshedilmesinin yankıları sürüyor. Spor hukukçusu avukat Gurur Gaye Günal, Galatasaray'ı bekleyen hukuki süreci ve olası yaptırımları değerlendirdi

Younes Belhanda, sarı-kırmızılı kulüple 2'si Süper Lig olmak üzere toplam 4 kez kupa sevinci yaşadı / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray, Faslı futbolcu Younes Belhanda'nın sözleşmesinin 7 Mart'ta Demir Grup Sivasspor ile oynanan müsabakanın ardından yayıncı kuruluş beIN Sports'a verdiği röportaj nedeniyle feshedilmesinin yol açtığı tartışmalar devam ediyor.

Verdiği röportajdan sonra sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtmesine rağmen Belhanda'nın sözleşmesinin tek taraflı bozulma kararından sonra mağdur edilip edilmediği gündeme getiriliyor. 

Futbolcu Belhanda'nın hukuki girişimlerde bulunması halinde Galatasaray'da yüklü miktarda tazminat alabileceğini iddia edenler var. 

Spor hukukçusu avukat Gurur Gaye Günal, Galatasaray'ın Belhanda ile sözleşmesini feshetmesini ve olayın FIFA'ya yansıması durumunda olası yaptırımları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Sözleşmede belirtilen hususlar esas bağlayıcı olacak" 

Mevcut durumda Galatasaray Kulübü'nün sözleşmeyi feshettiğini ve bundan sonra Belhanda'nın atacağı adımların bekleneceğini söyleyen Günal, normal şartlarda eleştirinin suç unsuru teşkil etmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Usul şudur: Tarafların birbiriyle imzaladıkları sözleşmede belirtilen hususlar esas bağlayıcı noktalardır. Bundan sonra genel kurallar gelir. TFF'nin kuralları iç, FIFA'nın kuralları da uluslararası regülasyon olarak uygulanacak mevzuat olarak karşımıza çıkar." 

Gurur Gaye Günal.jpg
Spor hukukçusu avukat Gurur Gaye Günal / Fotoğraf: Independent Türkçe


Yargılama aşamasında Belhanda'nın kulüple imzalamış olduğu sözleşmenin dikkate alınacağını belirten Günal, "Fesih gerekçeleri içerisinde futbolcunun kulüp yönetimini veya yöneticileri eleştirmesi ya da onlarla ilgili negatif yorumlarda bulunması bir fesih gerekçesi olarak belirtilmişse, Belhanda da bu maddenin altına imza atmışsa bu koşullarla kendisini bağlamış demektir. Yani bu durumu kabul etmiştir. Eğer kulüple yapılan sözleşmede böyle bir madde varsa fesih haklıdır, eğer böyle bir madde yoksa eleştirinin içeriğine bakılır. Kulüp yöneticilerini itham edecek, onları sorumluluk altında bırakacak veya hakarete varar nitelikte sayılabilecek eleştiriyse bu durum farklı değerlendirilir" açıklamasında bulundu. 

"Uyarıların peş peşe yapılması feshe haklı gerekçe sayılabilir"

Belhanda'nın FIFA'ya başvurması halinde muhatapların öncelikli olarak sözleşmenin içeriğine ve söylemlere bakacaklarını aktaran Günal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Basından gördüğümüz kadarıyla daha önceden sporcuya bu tür uyarı yapılmış. Yani bu ilk değil. Bu uyarıların peş peşe geliyor olması da feshe haklı gerekçe sayılabilecek unsurlardan sayılabilir. Sözleşmenin maddeleri ile FIFA'nın kendi regülasyonlarını bir arada değerlendireceklerdir. FIFA, sözleşmedeki maddelere aykırılık olduğu kanaatine varırsa feshi haklı görebilir. Eğer böyle bir madde yoktur, bu da eleştiri sınırları içerisinde değerlendirirse FIFA, o zaman feshin haksız olduğuna karar verecektir.

"Eğer fesih haksızsa kalan sürenin tazmini talep edilebilir"

FIFA ve CAS'ın daha önce benzer davalarda verilen kararlara bakarak bir yorumda bulunabileceğini ancak esas olanın Belhanda'nın Galatasaray ile yaptığı sözleşmenin içeriği olduğunu kaydeden Günal, bu gerekçeler sonrası ortaya çıkması muhtemel tazminatla ilgili şöyle konuştu:

Bu sözleşmeler belirli sürelidir. Mevzuat hükümlerine baktığımızda belirli süreli sözleşmelerin haksız nedenle feshi halinde bakiye kalan ücret bedeline hükmedilir. Örneğin sözleşmeniz üç yıllık. İlk senenin başında sözleşmeniz feshediliyor ve geriye kalıyor iki buçuk yıllık bir süreç. Eğer fesih haksızsa kalan sürenin tazmini talep edilebilir. Buna ilave olarak da manevi tazminat yolları da açık. Tazminat bedeli hesaplanırken bakiye sözleşme süresi dikkate alınarak değerlendirmeye varılır.

Belhandan'nın sözleşmesi sezon sonunda bitiyordu

2017'de Ukrayna'nın Dinamo Kiev takımından 8 milyon euro bonservis bedeliyle Galatasaray'a transfer olan Belhanda, söz konusu süreçte 2 Süper Lig, 1'er kez de Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa sevinci yaşadı. 

Galatasaray'da bu sezon 3'ü UEFA Avrupa Ligi, 3'ü de Türkiye Kupası olmak üzere toplam 28 karşılaşmada görev alan 31 yaşındaki Belhanda, 8 gol, 3 asistlik performans sergiledi.

İstanbul temsilcisinde yıllık 3 milyon euronun üzerinde maaş alan Belhanda'nın sözleşmesi sezon sonunda bitiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ne olmuştu? 

Bilindiği gibi Belhanda, statların zeminlerindeki sorunlara dikkat çekerek yönetimi eleştirmişti. 

Belhanda'nın açıklamalarının hemen adından sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, "Profesyonel Futbolcu Younes Belhanda’nın sözleşmesi tek taraflı ve haklı sebeple feshedilmiştir" ifadelerine yer verilmişti.

Futbolcunun kulüple ilişkisinin kesildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

Kulüpün imajına ve Kulüp Yönetim Kurulu Üyelerinin saygınlıklarına zarar veren ve hakarete varan beyanlarda bulunması sebebiyle ve daha öncesinde de Sözleşme ve Kulüp İç Disiplin Yönetmeliklerine ısrarlı şekilde aykırılık teşkil eden eylemlerde bulunmasının, taraflar arasındaki ilişkiyi çekilmez hale getirmiş olması nedeniyle, Younes Belhanda'nın Profesyonel Futbolcu Sözleşmesi, FIFA Oyuncuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 14. maddesi uyarınca 10 Mart 2021 tarihinden itibaren derhal, tek taraflı ve haklı sebeple feshedilmiştir

 

 

Süper Lig'de hafta sonu oynanan Sivasspor maçının ardından yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulunan Belhanda, Galatasaray yöneticilerini stadyumun bozuk zemini nedeniyle eleştirmişti:

Twitter'da, Instagram'da kendine bakacağına, medyaya bakacağına gel statla ilgilen. Bu sahada biz oynuyoruz, hafta sonu geldiğimizde bize futbol oynamak için iyi şartlar sunmaları gerek.

"Söylediklerimden dolayı yanlış anlaşıldım"

Belhanda, kullandığı kelimelere gelen tepkilerin ardından sosyal medya hesabından yanlış anlaşıldığını belirten bir açıklama yaptı.

"Söylediklerimden dolayı yanlış anlaşıldım" diyen Belhanda, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

Çevirmenimiz de bunun yapıcı bir mesaj olduğunu anlayarak çevirdi. Galatasaray'ın tüm yönetimine saygı duyuyorum ve kulüpteki herkesle iyi ilişkim var.

 

 

Galatasaray, açıklamaları tercüme ettirdi

Galatasaray Kulübü, maçtan sonra medyada yer alan açıklamaları, noter onaylı yeminli tercümesini yaptırarak bunları yayınladı.


Tercümeye göre Belhanda, muhabirin "Bugün saha oyununu biraz etkiledi mi? Hem Belhanda hem de Galatasaray takımına" sorusunu şöyle yanıtladı:

Elbette bizi etkiliyor. Biz Galatasaray'ız. Normal olarak Galatasaray yöneticilerinin bir çözüm bulması lazım. Bizlerin futbol oynadığımızı biliyorlar. Pas vermeyi, pasları ikilemeyi seven insanlarız. Bir çözüm bulmalısın. Hiç durmadan Twitter'da, Instagram'da kendini seyretmemek, basında olup bitenlere bakmamak lazım. Gel statla ilgilen. Sahada mücadele eden, oynayan biziz. Dolayısıyla hafta sonu oynayabilmemiz için her şeyi yapmaları ve oynamak için iyi koşulları sağlamaları gerekiyor. Antrenman merkezimiz bile buradan daha iyi. Bu normal mi? Üstelik her gün Florya'da antrenman yapıyoruz. Ve Florya'daki saha buradakinden daha iyi. Bu normal mi? Bu normal değil.

 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU