Pakdemirli: Bakanların pek yangına gittiği bugüne kadar görülmemiştir

Orman yangını sezonunun yaklaştığına işaret eden Bakan Pakdemirli, kendisinin de yine orman personeliyle sahada olacağını söyledi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğü'nde (OGM) düzenlenen ve "ormancılığın gelişimine katkı sağlayanlar"ın ödüllendirildiği "Yeşilin EN'leri Ödül Töreni"ne katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, son 19 yılda 5,3 milyar fidanı toprakla buluşturup orman varlığını 2,1 milyon hektar artırarak 22,9 milyon hektara çıkardıklarını, Türkiye'nin ağaçlandırmada Avrupa'da birinci, dünyada ise 4'üncü sırada yer aldığını ve orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle yürütülen "Geleceğe Nefes" kampanyasının dünyaya örnek olacak çok büyük bir ağaçlandırma seferberliğine dönüştüğünü ve 2020 yılında uluslararası kimliğe kavuştuğunu bildiren Pakdemirli, her akşam yaptığı çalışmaların muhasebesini gerçekleştirdiğini ve en rahat yattığı gecenin "Geleceğe Nefes" kampanyası olduğunu dile getirdi. 

"Yangınla mücadelede ilkleri gerçekleştirdik"

Bakan Pakdemirli, 22,9 milyon hektar orman varlığının 12,5 milyon hektarının yangına hassas bölgelerde yer aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yangınlarla mücadelede 2020 yılında ilkleri gerçekleşirdik. Avrupa'da orman yangınlarında ilk defa İHA kullanan ülke olduk. Böylelikle 234 yangını İHA ile tespit ettik. Bu bize, neresinden bakarsanız en azından 2-3 dakika avantaj sağladı. Kulelerle sadece duman görülüyor, İHA'larla ateşin çıktığı noktayı tespit etme imkanı oluyor. Ayrıca 15 ton su kapasiteli Mi-26 tipi helikopteri, yani dünyanın en büyük orman yangın söndürme helikopterini kullandık. 12 ton su kapasiteli 2 amfibik uçak ve termal droneların ilk defa kullanımını gerçekleştirdik. 2021 yılında da 33 helikopter, 5 uçak, 4 İHA ile ilk defa 4 insansız helikopter ve tank kullanmayı hedefliyoruz”

“Asker ve polisten sonra en çok şehit veren kurumuz”

Bu yıl da yangın sezonunun yaklaştığına işaret eden Pakdemirli, kendisinin de yine orman personeliyle sahada olacağını bildirdi.

Pakdemirli, orman personelinin insan üstü çabayla çalıştığına işaret ederek, "Geçen yıl 3 bine yakın yangının yanı sıra 8 tane çok büyük yangın tehlikesi atlattık. Ormancı kardeşlerim yangın sönmeden uyumuyor. Asker ve polisten sonra en çok şehit veren kurumuz. Aynı seviyede saygıyla orman teşkilatımıza bakıyor olmamız lazım. Orman teşkilatımız bu saygıyı hak ediyor" dedi.

“Farklı bir bakan profili çizmiş olabiliriz”

Bugüne kadar farklı bir bakan profili çizmiş olabileceğini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bakanların pek yangına gittiği bugüne kadar görülmemiştir” dedi.

Bunun 3 sebebi olduğunu söyleyen Pakdemirli, o sebepleri şu şekilde sıraladı:

“Birincisi en başta Cumhurbaşkanımızın yeşile olan sevdası, hassasiyeti. İkincisi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bir bakanı olmak, elini işin üstünde olan bir bakan olarak bu görevi yürütmeni gerektiriyor. Yani, işin içerisine giren, detayında olan ve işi de beraber yaşayan bir bakan olmanız gerekiyor. Üçüncüsü, benim de aileden gelme ağaç hassasiyetim son derece önemli. Tüm teşkilatımız için olduğu gibi benim için de bir ağacın daha az yanması son derece önemli”

Törende, ormancılık alanına destek sağlayan OGM personeli, şirketler, sanatçılar ve basın mensupları ödüllendirildi. 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU