Evinin bahçesinde çektiği Güneş fotoğrafıyla dünyayı şaşırttı

Gözlemci, fotoğraftaki parlak noktayı "Bu Güneş lekesi o kadar büyük ki tüm Dünya’yı yutabilir" diye açıkladı

Amatör gözlemcinin çektiği fotoğrafı yorumlayan bir kullanıcı, "Güneş tüylü mü? Biliyordum" diye yazdı (TheVastReaches / Reddit)

TheVastReaches ismini kullanan bir Reddit kullanıcısının çektiği Güneş fotoğrafı görenleri şaşırttı.

Kullanıcı, sözlüğün "Uzay" başlığında paylaştığı son derece ayrıntılı fotoğrafın yüksek teknolojili bir gözlemevinde değil, arka bahçesinde çekildiğini vurguladı.

"Bu fotoğraf arka bahçemdeki Güneş teleskobuyla çekildi” ifadelerini kullanan amatör gözlemci, fotoğrafın "Güneş kromosferinin (yıldızın atmosferinin üç ana katmanından ikincisi) çalkantılı doğasını" gözler önüne serdiğini söyledi:

Bu tür bir fotoğrafçılık, inanılmaz bir zorluk. Çünkü fotoğraflanan kürenin ezici ışığı işleri zorlaştırıyor. Bu nedenle Güneş fotoğrafları, kontrastı ortaya çıkarmak için yazılımla işleniyor. Ben de bu yöntemleri olabildiğince iyi kullanmaya çalıştım.

TheVastReaches’ın paylaşımı, Reddit kullanıcılarının büyük beğenisini topladı. 2 bin 600 kişinin beğendiği fotoğrafa binden fazla yorum yapıldı. Kullanıcılardan biri, "Bu harika bir fotoğraf, Güneş büyüleyici" diye yazarken, bir diğeri şu ifadeleri kullandı:

Şaşkına döndüm, sanki kafamın üzerinden bir şey geçti. Uzay harika, fotoğrafınız harika. Harika olmaya devam edin!

 


Amatör gözlemci ayrıca Güneş'in dış kısmında, fotoğrafta da görülen parlak noktaya dikkat çekti. “Bu, Aktif Bölge 2804'teki dev bir Güneş lekesi” diyen kullanıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu leke o kadar büyük ki tüm Dünya’yı yutabilir.

Öte yandan, Futurism’in aktardığına göre TheVastReaches’ın fotoğrafı arka bahçesinde çekmesini sağlayan ekipmanlar da epey güçlü ve pahalı.

Amatör gözlemci, fotoğrafın açıklamasında bu ekipmanları şöyle listeliyor:

- Explore Scientific AR152

- Daystar Quark Chromosphere

- ASI174MM-Cool

- Celestron AVX

Teknoloji sitesinin yaptığı hesaplamaya göre ekipman, yaklaşık 4 bin dolar (yaklaşık 30 bin TL) tutuyor. Ancak profesyonel astronomların kullandığı milyarlarca dolarlık ekipmanların yanında bu maliyet yine de düşük kalıyor.

 

Independent Türkçe, Reddit, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU