Bernie Sanders'ın saatlik asgari ücreti 15 dolara yükseltme hamlesini, Demokratlar Cumhuriyetçilerle birlikte boşa çıkardı

Senatör Sinema'nın oylama sırasında kürsüye yaklaşıp teklifi onaylamadığını gösterirken yaptığı hareket viral oldu

Sanders'ın tasarıya eklemeye çalıştığı asgari ücret meselesi, bir süredir ABD gündeminin ilk sıralarında yer alıyor (Reuters)

ABD'de Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın 1,9 trilyon dolarlık (yaklaşık 14,3 trilyon TL) koronavirüs kurtarma paketine asgari ücreti saati 15 dolara çıkarma maddesini ekleme teklifi, Senato'daki bazı Demokratların da aleyhte oy vermesiyle reddedildi.

Senato, Başkan Joe Biden'ın uzun süredir beklenen Kovid-19 yardım tasarısında yapılacak değişiklikleri tartışırken, Sanders cuma günü federal asgari ücreti saati 15 dolara çıkarmak için bir değişiklik yapmaya çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Senato'da kurallar ve usuller konusunda tavsiyelerde bulunarak bir nevi hakem görevi üstlenen yetkili olan Elizabeth MacDonough, bu değişiklik önerisini bütçe kurallarını ihlal edeceği ve genel tasarının kabul edilmesi için 60 oyluk bir çoğunluğa ihtiyaç duyulacağını gerekçe göstererek geçen hafta reddetmişti.

Ancak Sanders kuralların farkında olmakla birlikte Senato'ya, "30 milyon Amerikalının ücretlerinde artış yapılıp yapılmayacağı kararının, seçilmiş değil görevlendirilmiş bir çalışan tarafından yürütülmesine izin vermenin saçma bir süreç olduğunu" belirtmişti.

Russia Today (RT), Sanders'ın çabasının, aralarında Batı Virginia Senatörü Joe Manchin ve Arizona Senatörü Kyrsten Sinema gibi ılımlı isimlerin de olduğu 8 Demokrat'ın da karşı yönde oy kullanmasıyla boşa çıktığını aktardı. Oylamada Cumhuriyetçi senatörlerin tamamı öneriye karşı çıktı ve neticede 42'ye karşı 58 ret oyu verildi.

Karşı yönde oy veren Demokratlardan bazıları asgari ücretin yükseltilmesini desteklediklerini söylerken, bu meselenin daha sonraki bir tarihte ayrı ayrı ele alınmasını istediklerini ifade etti. Sinema da yaptığı açıklamada, Senato'nun konuyla ilgili tartışmayı "açık tutması gerektiğini" kaydetti.
 


Diğer yandan Senatör Sinema'nın oylama sırasında kürsüye yaklaşıp teklifi onaylamadığını gösterir şekilde baş parmağını aşağıda tuttuğu anlar Twitter'da viral oldu.

Her eyaletten iki temsilcinin bulunduğu ABD Senatosu 100 üyeden oluşuyor. 3 Kasım 2020 seçimleri sonrası Senato'da Cumhuriyetçilerin 50, Demokratların 48, bağımsızların da iki sandalyesi bulunuyor.

Bağımsız senatör Sanders, 2020 başkanlık seçimlerinde Demokratların başkan aday adayları arasında yer almıştı.
 

Independent Türkçe, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU