Bilim insanlarına göre Zoom'un bizi bu kadar yormasının 4 sebebi var

Uzmanlar görüntülü sohbet yorgunluğunu azaltmanın basit yolları olduğunu söylüyor

Zoom 1 Mart 2021'de gelirlerinin geçen yıla oranla yüzde 326 arttığını açıkladı (Unsplash)

Zoom toplantıları ve diğer video konferans biçimleri pandemi sırasında norm haline geldi fakat aynı zamanda rahatsız edici derecede yorucu da olabiliyorlar. Şimdi bilim insanları "Zoom yorgunluğunun" neden meydana geldiğini ve bunun nasıl en aza indirileceğini bildiğini söylüyor.

Stanford Üniversitesi'nde iletişim profesörü olan Jeremy Bailenson'un yürüttüğü Nonverbal Overload: A Theoretical Argument for the Causes of Zoom Fatigue (Sözsüz Aşırı Yük: Zoom Yorgunluğunun Nedenleri Hakkında Teorik bir Argüman) başlıklı çalışmaya göre video görüşmelerinin enerjimizi tüketmesinin 4 nedeni var. Bu iletişim metodunun bizi yıpratmasının nedenlerini yakın göz teması kurmak, kendinizi ekranda görmek, hareketliliğin azalması ve sinyal gönderip almak için daha çok çalışmak olarak belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bailenson, BBC Radio 4'e verdiği demeçte “Onlarca yıllık psikoloji araştırmaları kendimize baktığınızda kendimizi incelediğimizi, kendimizi değerlendirdiğimizi ve bunun zamanla strese ve olumsuz duygulara neden olduğunu gösteriyor” dedi.

Bailenson, birinin yüzüne çok yakın olduğumuzda "aşırı uyarılmış durum" olarak adlandırdığı durumdan bahsediyor, ki bunu genellikle sadece çiftleşme veya çatışmadan önce tecrübe ediyoruz. Bu etkileşimlerin yoğunluğunu en aza indirmenin yolları arasında kendi görüntünüzü gizlemenin yanı sıra sohbet penceresini küçültmek ve ekrana daha yakın değil, daha uzakta durarak iletişim kurmak var. Çalışma, vücudumuzu hareket ettirmek için kamerayı tamamen kapatmanın da yardımcı olabileceğini açıklıyor.

İnsanlar birçok teknoloji biçimine uyum sağlayabildi; araştırmacı ve Stanford Sosyal Medya Laboratuvarı'nın kurucu direktörü Jeff Hancock, bunu tekrar yapabileceğimize inanıyor. Stanford News'e konuşan Hancock "Asansör kullanmaya başladığımızda o alanda birbirimize bakıp bakmamamız gerektiğini bilmiyorduk" dedi.

Daha yakın zamanlarda araç paylaşımı, sürücüyle konuşup konuşmayacağınız veya arka koltuğa mı yoksa ön koltuğa mı oturacağınızla ilgili sorular gündeme getirmişti.

Bunun bizim için işe yaramasını sağlayacak yollar geliştirmemiz gerekmişti. Şu anda video konferansla ilgili de o dönemdeyiz ve mekanizmaları anlamak farklı ortamlar, farklı organizasyonlar ve farklı toplantı türleri için söz konusu işi yapmanın en iyi yolunu anlamamıza yardımcı olacaktır.

Bailenson, Hancock ve meslektaşları konuyla ilgili araştırmalarına devam ediyor. Okulların, büyük şirketlerin ve devlet kuruluşlarının personellerinin ve öğrencilerin video konferans hizmetleri sırasında ve sonrasında ne kadar yorgun olduklarına dair bilgi edinmek için kullanabileceği bir Zoom Tükenme ve Yorgunluk Ölçeği (Zoom Exhaustion and Fatigue Scale, ZEF) tasarladılar. ZEF araştırmacısı Géraldine Fauville şu ifadeleri kullandı:

Umarız, çalışmamız bu sorunun kökenlerinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunacak ve insanların video konferans uygulamalarına 'Zoom yorgunluğunu' hafifletecek şekilde uyum sağlamasına yardımcı olacak. Bu aynı zamanda video konferans platformu tasarımcılarını video konferansların üzerine inşa edildiği paradigmalara meydan okuyup onları yeniden tasarlamaları yönünde bilgilendirecektir

15 maddelik anket, katılımcıların video konferans sonrasında gözlerinin ne kadar rahatsız hissettiğini soruyor. Ankette aynı zamanda video konferansın ardından sosyal durumlardan ne kadar kaçındıklarını, video konferanstan sonra duygusal olarak ne kadar tükenmiş hissettiklerini ve video konferans sonrasında başka şeyler yapmak için çok yorgun hissedip hissetmedikleri soruluyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU