Kaşıkçı raporunun gizliliğini kaldıran Biden yönetimine Pompeo'dan tepki: "Pervasızlık"

Trump döneminin dışişleri bakanı, amacın "Washington'la Riyad arasındaki ilişkilere zarar vermek olduğunu" savundu

Mike Pompeo, Trump yönetiminde dışişleri bakanlığı öncesinde CIA direktörü olarak görev almıştı (AFP)

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Joe Biden yönetiminin Cemal Kaşıkçı raporunu paylaşmasını eleştirerek bu hareketin ABD-Suudi Arabistan ilişkilerine zarar vereceğini söyledi.

Sputnik International'ın haberine göre Fox News'a pazar günü röportaj veren Pompeo, Biden yönetiminin gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesine dair istihbarat raporunun gizliliğini kaldırmasını "pervasızlık" olarak nitelendirdi ve bu adımın Washington'la Riyad arasındaki ilişkilere zarar vermek için "siyasi" bir amaç taşıdığını savundu.

Pompeo, "Bu, eski bir CIA direktörü olarak asla desteklemeyeceğim bir şekilde istihbarat kullanarak Suudi Arabistan Krallığı'yla ilişkilere zarar verme amacı taşıyordu. Bu yünden böyle bir eylemde bulunmalarını esefle karşılıyorum. Siyasi bir numara. Orada olanlar hakkında çok şey biliyoruz, yönetimimiz bildiğimiz kişileri de bu olayla ilgili sorumlu tuttu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Donald Trump döneminin bakanı, mevcut ABD yönetiminin önemli bir güvenlik ortağını "düşman" haline getirmeye çalıştığına inandığını da iddia etti.

Pompeo, Biden yönetiminin, "Suudi Arabistan Krallığı'yla ilişkiyi yok etme pahasına İran'la ilişki kurma niyeti taşıdığını ve bunu gerçekleştirmek için ABD istihbaratını kullandığını" öne sürdü.

Tahran'a yönelik de suçlamalarda bulunan Pompeo, (İran'ın) kendi sınırları dışındaki cinayetlerle ilgili bakılması gereken yerin "Ayetullah Ali Hamaney, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani" olduğunu iddia etti.

Trump yönetiminin Kaşıkçı cinayetini "örttüğü" iddiaları sorulduğundaysa Pompeo, "ilave onlarca insanın korkunç cinayetten sorumlu tutulduğunu" belirtti.                 

"Bu olayı hiç örtbas etmedik ... Sorumlu olanları sorumlu tuttuk" diyen Pompeo, "… tespit edebildiklerimizi" diye ekledi.

AFP'nin haberine göre Pompeo, video konferans aracılığıyla bağlandığı Antisemitizmle Mücadele Hareketi toplantısındaysa, birçok Suudi Arabistanlının İsrail'le normalleşmeden yana olduğunu savundu.
 


ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili istihbarat raporunun yayımlanmasından kısa bir süre sonra, Washington'un Suudi Krallığı'na yaklaşımını değiştirmeye çalıştığını ifade ederken, "aralarındaki ilişkiyi koparmak" yerine "yeniden ayarlamak" istediklerini söylemişti.

Gizliliği kaldırılan ABD istihbarat değerlendirmesinde, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonu onayladığı iddia edilmişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise gelişmeler üzerine bir açıklama yayımlayarak ABD Kongresi'ne sunulan raporu tamamen reddetmişti.


Independent Türkçe, Sputnik International, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU