Kendisine "moron" diyen eski erkek arkadaşını Kongre baskınına katıldığı için ihbar etti

Richard Michetti'nin 6 Ocak'ta Trump yanlısı kalabalıkla birlikte binaya zorla girdiği iddia edildi

Trump "halkı isyana teşvik" iddasıyla yargılanmış ve suçsuz bulunmuştu (Reuters)

Bir kadın, eski erkek arkadaşının 3 Kasım Başkanlık Seçimleri'nin “çalındığına” dair yanlış iddialara inanmadığı için ona “moron” demesi üzerine Kongre Binası baskınına katılan eski erkek arkadaşını polise ihbar etti.

Bu hafta kamuoyuna servis edilen mahkeme belgelerine göre Philadelphia'dan Richard Michetti 6 Ocak'ta ABD Kongre Binası'nda Trump destekçisi güruhun arasına katıldı ve iddialara göre kendisiyle birlikte birkaç kişi binaya zorla girerek Temsilcilerin kendilerini odalara kapatmasına neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalkışma, yakınlarda gerçekleşen bir "Amerika'yı Kurtarın" mitinginde Donald Trump'ın yaptığı konuşmadan kısa süre sonra gerçekleşti. Trump burada 2020 başkanlık seçimlerinde geniş çaplı sahtekarlık olduğu hakkında yanlış iddialarda bulunmuş ve destekçilerine "güçlü olmalarını" söylemişti.

Kalabalığın videolarını gönderdikten ve göz yaşartıcı gazdan kaçınmakla övündükten sonra Michetti'nin eski kız arkadaşına mesaj atarak Trump'ın sahte iddialarını tekrarladığı ve "Seçimin çalındığını göremiyorsan sen bir moronsun" ifadelerini kullandığı iddia ediliyor.

Ertesi gün Michetti'nin eski kız arkadaşı FBI'a, adamın 6 Ocak'ta Kongre Binası'nda bulunduğunu söyledi ve kalkışmadan kendisine gönderdiği fotoğraf, video ve metinleri teslim etti.

On sayfalık bulgular açıklamasında adı geçmeyen kadın FBI'a eski erkek arkadaşının 5 Ocak'ta kendisine mesaj atarak Trump'ın mitingine katılmak için Washington'a gideceğini söylediğini aktardı.

İddialara göre ertesi gün ona diğer isyancılarla birlikte binaya zorla girdiklerini söyledi. Michetti attığı mesajlarda "Burada olaylar başladı" dedi ve ekledi:

Binayı bastık; bizi spreyle, göz yaşartıcı gazla ve boya toplarıyla püskürtmeye çalıştılar.

Michetti ayrıca Kongre Binası'nın içinden iki video göndermek ve kadına "moron" demeden önce attığı mesajda isyancıların "oylamayı durdurmaya" çalışarak doğru şeyi yaptıklarını söylemekle suçlanıyor.

FBI 11 Ocak'ta, isyanlardan birkaç gün sonra eski kız arkadaşla mülakat yaptı. Kadın teşkilata gönderilen video ve fotoğraflardan Michetti'nin teşhis edilmesine yardımcı oldu.

Federal görevlilerin mahkeme belgelerinde de iddia ettiği üzere Kongre binasının içinden çekilen görüntülerde Michetti, Rotunda (Kongre Binası'ndaki daire şeklinde, kubbeli oda -ed.n.) da dahil olmak üzere binanın birden fazla yerinde görülebiliyor.

Michetti daha sonra tutuklandı ve ardından Kongre Binası arazisine zorla girmek ve kamu düzenini bozacak davranışlarda bulunmak, Kongre'yi engellemek ve giriş izni bulunmayan bir binaya kasten girmekle suçlandı.

Philadelphia Inquirer'a göre Michetti hüküm giydiği takdirde 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Kendisi kalkışmayla bağlantılı olarak tutuklanan 200'den fazla kişiden biri.

Michetti elektronik izleme ve teminatsız kefaletle bu hafta serbest bırakıldı. Bir sonraki duruşması pazartesi günü Washington DC'deki federal mahkemede yapılacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU