Ev sahibi kadın sayısı artıyor: Evliliklerde tapular artık daha fazla kadınlar üzerine yapılıyor

Kadınlar tarafından alınan evlerin sayısında son yıllarda düzenli bir artış var. Bunu kadınların ekonomik olarak güçlenmesine bağlayanlar olduğu gibi erkeklerin aldıkları evleri eşlerinin üzerine yapmaya başlamasına bağlayan da var

Evliliklerde alınan evlerin kadınların üzerine tapuda işlenmesi arttı / Fotoğraf: emlakproject.com

Ev sahibi olmak toplumun çoğunluğunun başlıca arzularından biri.

Artan kiralar, bununla birlikte krediyle ev almanın kolaylaşması bu eğilimi son yıllarda daha fazla artırdı.

Ev satışları artarken bununla birlikte alıcı kitlesi de değişiyor.

Geçmişte ev alımlarında erkeklerin oransal olarak ezici bir üstünlüğü var iken son yıllarda bu oran değişime uğradı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sadece 2020 yılında erkekler yüzde 59,5 oran ile 892 bin 347, kadınlar yüzde 32,2 oran ile 483 bin 7 konut sahibi oldu.

Yüzde 1,6 oran ile 23 bin 424 konut kadın ve erkek tarafından ortaklaşa alındı.

İstanbul 77 bin 209 konut satışı ve yüzde 16 oranla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu.

Yine İstanbul'un ardından Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Aydın, Edirne, İzmir kadınların yoğun olarak ev aldıkları iller arasında.

haticekolçak.jpg
Hatice Kolçak / Fotoğraf: emlakpencerem.com

 

Altı yıl içinde yüzde 3 oranında arttı

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 2018'den beri kadınların ev alma oranlarında düzenli bir artış görüldüğünü söyledi. 

Kolçak, "2019'da bu oran 31,6'ydı. 2020'de yüzde 32,2 oldu. 2014 yılında ise oran yüzde 29'lardaydı" dedi.

Kadınlar ekonomik olarak artık daha güçlü

Kolçak'a göre bu artıştaki birinci neden kadınların da ekonomik olarak güçlenmesi.

Kolçak, diğer sebepleri de şöyle sıraladı:

- Bilinçli bir kesim oluştu. Karı koca emekli çiftlerin her birinin tek evi olması halinde emlak vergi muafiyeti bulunuyor.

- İnternet kullanımının artması ile bilgiye kolay ulaşılabiliyor. Bu anlamda kadınlarda bilinç ve bilgi düzeyi arttıkça özellikle ikinci ev alımlarında eşlerin üzerine tapu yapıldığını söyleyebilirim.

"Genelde yazlıklar kadınlar üzerine alınıyor"

Kolçak, kadınlar tarafından 2020 yılı içerisinde alınan evlerin özellikle Ege'ye kıyısı olan illerde yoğunlaşmasıyla ilgili olarak da "Genelde ikinci ev gibi alınan yazlıklar kadınların üzerine yapılıyor" diye açıkladı.

canangüllü.jpg
Canan Güllü / Fotoğraf: AA

 

"Kadınların üzerine tapu yapmanın faydasına inanan zihniyet güçlendi"

Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, öncelikle verilerdeki artışı sevindirici olarak nitelendirdi.

İstihdamdaki kadın oranının da yüzde 32 olduğunu hatırlatan Güllü, ev sahibi kadın sayısındaki artışla ilgili şunu söyledi:

İstihdam dışında kadının aile içinde güçlenmesiyle mal paylaşımında kadın adına tapu yapmanın faydasına inanan bir zihniyet güçlendi. Ayrıca artık kadınlar da benim adıma da tapu yapılsın diye taleplerini dile getiriyor.

"İcradan kaçmak için evini eşi üzerine yapan erkekler de var"

Güllü bunun yanında özellikle ticaretle uğraşan erkekler arasında olası icra, iflas, vergi borcundan kaçmak için evlerini eşlerinin üzerine yapanların da olduğuna dikkat çekti.

Kredi kullanımının kolaylaşması da etkili oldu

Krediyle ev sahibi olmanın da yaygınlaştığını söyleyen Güllü, "Eskiden bu yoktu. Şimdi küçük büyük birikimi olanlar açıklarını kredi ile tamamlayarak birikimlerini gayrimenkul üzerinden değerlendirmeye gidiyorlar" dedi.

"Kadınlar dünyadaki taşınmazların sadece yüzde 1’ine sahip"

Kadınların dünya üzerindeki taşınmazların yalnızca yüzde 1'ine sahip olduğunu belirten Güllü, Türkiye’deki değişimle ilgili olarak şunu söyleyerek sözlerini tamamladı:

"Kadınlar artık miras haklarından vazgeçmiyor"

Eskiden miras erkeklere verilir, kadınlara verilmezdi. Şimdi kadınlar bu konuda bilinçlendi. Ancak şunu gözden kaçırmamak lazım. Bütün çalışan kadınlar ev sahibi sanılmasın. Çalışmayan kadınlar arasında da ev sahibi olan çok.

yaşar.jpg
Yaşar Aşçıoğlu / Fotoğraf: AA

 

"Bireysel olarak ev alandan çok eşlerinin ev aldığı kadın sayısında artış var"

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz bir diğer isim olan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu da son birkaç yıldır ev alan kadın sayısında artış olduğunu doğruladı.

Ancak bu artışın bireysel olarak kendi imkanlarıyla ev alan kadınlardan ziyade yine erkekler tarafından alınan evlerin eşleri üzerine yapılmasından kaynaklandığını öne sürerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Anlayış değişti. İnsanlar artık daha medeni ve eşlerine daha fazla değer veriyor. Eskiden erkekler devamlı kendileri veya şirketleri üzerine evleri yaparken şimdi eşleri üzerine alım yapanlar arttı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU