Bilim insanları, video oyunlarıyla sosyal medyanın kız ve erkek çocuklar üzerindeki etkisini tespit etti

"Çocuklarla yetişkinlerin oturarak geçirdiği zamanı fiziksel ve zihinsel sağlıkları için azaltmamız gerekiyor. Ancak bu ekran başında vakit geçirmenin doğası gereği zararlı olduğu anlamına gelmiyor"

Bilim insanları, ekranda vakit geçirme süresi ve akıl sağlığı arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu söyledi (Pixabay)

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, düzenli şekilde video oyunu oynayan erkek çocuklarının ileride depresyona girme ihtimalinin daha düşük olduğunu gösterdi.

Bulgular, sosyal medyada daha fazla zaman geçiren kız çocuklarının ileride depresyon belirtileri gösterme ihtimalinin daha yüksek olduğunu da ortaya koydu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, araştırmadaki erkek çocukların kızlardan daha fazla video oyunu oynadığını, kız çocuklarınınsa erkeklere göre sosyal medyayı daha sık kullandığını belirtip bu durumun sonuçları etkileyebileceğini söyledi.

Hakemli tıp dergisi Psychological Medicine'da yayımlanan araştırmanın başyazarı, Birleşik Krallık'taki College London Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Aaron Kandola, şöyle konuştu:

Video oyunu oynamanın akıl sağlığını iyileştirip iyileştirmediğini doğrulayamasak da araştırmamızda zararlı olduğu görülmedi. Yani video oyunu oynamanın bazı faydaları olabilir. Özellikle pandemi döneminde video oyunları gençler için önemli bir sosyal platform oldu.

Çocuklarla yetişkinlerin oturarak geçirdiği zamanı fiziksel ve zihinsel sağlıkları için azaltmamız gerekiyor. Ancak bu ekran başında vakit geçirmenin doğası gereği zararlı olduğu anlamına gelmiyor.

College London Üniversitesi'nin yanı sıra İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden ve Avustralya'daki Baker Kalp ve Diyabet Enstitüsü'nden araştırmacıların katıldığı araştırmada 11 bin 341 ergen bireyin verileri incelendi.

ScienceDaily'nin aktardığına göre, katılımcıların tümü 11 yaşında sosyal medyada, video oyunlarında veya internette geçirdikleri zamanla ilgili bilgiler doldurmuş, 14 yaşında da kötü ruh hali, keyifsizlik ve konsantrasyon eksikliği gibi depresyon belirtilerine ilişkin sorulara cevap vermişti.

Uzmanlar bu sorularla klinik bir tanı yapılmadığına dikkat çekerek bunların depresyon belirtilerini ve şiddetini bir spektrumda ölçtüğüne dikkat çekti. Analizde katılımcıların sosyoekonomik durumu, yaptığı fiziksel aktiviteler ve zorbalığa maruz kalıp kalmadığı gibi depresyonda etkisi olabilecek diğer faktörler de hesaba katıldı.

Bulgular, bir ay boyunca düzenli olarak video oyunu oynayan erkek çocukların, bir kez oynayan veya oynamayan erkek çocuklarına göre üç yıl sonra depresyon belirtisi gösterme ihtimalinin yüzde 24 daha az olduğunu ortaya koydu. Ancak bu fark, fiziksel aktivite seviyesi düşük olan erkek çocuklarında tespit edildi.

 

 

Bilim insanları, araştırmanın söz konusu ilişkinin nedensel olup olmadığını doğrulamadığını ancak video oyunlarının akıl sağlığına iyi gelebilecek problem çözme, sosyal, kooperatif ve ilgi çekici bazı olumlu yönleri bulunduğunu söyledi. Ancak sosyal etkileşim ve ebeveynlik tarzlarındaki farklılıklar gibi konularda verilerinin bulunmadığını, bunların da video oyunu ve depresyon arasındaki bağlantıyı açıklayabileceğini ekledi.

Bununla birlikte, katılımcıların ekran başında bir gün içinde ne kadar zaman geçirdiğinde dair bir bilgi yoktu. Araştırmacılar bu nedenle ekran başında geçirilen sürenin depresyon riskini etkileyip etkilemediğini doğrulayamadı.

Araştırmada 11 yaşında bir ay içinde düzenli olarak sosyal medyayı kullanan kız çocuklarının, ayda bir kez kullanan veya hiç kullanmayan kız çocuklarına göre üç yıl sonra depresyon belirtisi gösterme ihtimalinin yüzde 13 daha olduğu tespit edildi.

Başka araştırmaların da benzer sonuçlar bulduğuna işaret eden araştırmacılar, sık sosyal medya kullanımının sosyal izolasyonu artırabileceğini öne sürdü.

Araştırmada imzası bulunanlardan Dr. Mats Hallgren, bulgulara dair şöyle konuştu:

Ekranda vakit geçirme süresi ve akıl sağlığı arasındaki ilişki karmaşık. Bunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Araştırmamız ekran başında vakit geçirmenin muhtemel faydalarına işaret ediyor. Ancak yine de gençleri fiziksel olarak aktif olmaya ve uzun süreli oturma sürelerini hafif fiziksel aktivitelere ayırmaya teşvik etmeliyiz.

 

Independent Türkçe, ScienceDaily

DAHA FAZLA HABER OKU