DİSK yöneticisi Yıldırım: "Belediye işçisi 7 bin TL maaş alıyor" algısı yaratıldı, bu doğru değil

Yıldırım CHP'li belediyelerde yaşanan grevlere ilişkin, "Maden CHP iktidara yürüyor, söylemlerini kendi belediyelerinde uygulasın" dedi

Fotoğraf: AA

İstanbul'da son iki haftadadır, CHP'li bazı ilçe belediyelerinde çalışan işçilerin başlattığı grevler kamuoyuna yansımıştı.

Kadıköy Belediyesi işçileri, Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) imzalanmasının ardından grevi sonlandırdı. Maltepe Belediyesi işçileri de teklif edilen düşük zamlara karşı grev kararı aldı.
Maltepe ve Kadıköy Belediyesi yönetimlerinin açıkladıkladıkları ücretlerin gerçeği yansıtmadığını belirten işçiler, halklarını kazanma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. 

Kartal ve Ataşehir Belediyelerinde TİS görüşmeleri devam ederken, işçiler bir taraftan da grev hazırlıklarını sürdürüyor.

Kartal Belediyesi’nde şoför olarak çalışan DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yedek Yöneticisi Ozan Yıldırım, Tükenmez Haber’den Özlem Temena'ya süreci ve işçilerin taleplerini anlattı.

Yol ve yemek parası çıkarıldığında işçilerin düşük ücretlerle yaşamaya mahkum edildiğinin altını çizen Yıldırım, "Kamuoyunda ‘belediye işçileri 7 bin maaş alıyorlar’ gibi bir algı yaratıldı, ancak rakamlara baktığımızda bu iş böyle değil" dedi.

CHP yönetimine de tepki gösteren Yıldırım, "Maden CHP iktidara yürüyor, söylemlerini kendi belediyelerinde uygulasın" dedi.

"Bizim itirazımız işçinin iradesinin yol sayılmasıydı"

Geçtiğimiz hafta Kadıköy Belediyesi’nde başlayan grev Genel-İş Genel Merkezinin, işçilerin ve şubenin iradesine rağmen yüzde 8’lik zammı içeren TİS’e imza atmasının ardından sona erdi. Kadıköy’ü Kartal ve Maltepe takip etti. İmzalanan sözleşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Anadolu yakasında bulunana Maltepe, Kadıköy, Ataşehir ve Kartal belediyeleri işçi ücretlerini çok düşük tutuyorlar. Bu belediyelerin ortak tavrı, Maltepe’de ve Kartal’da devam eden işçi direnişleriyle değişmek zorunda kaldı. Kadıköy Belediyesi’nde her ne kadar işleyiş yanlış olsa da Türkiye bazında güzel bir sözleşme imzalandı. Bizim işçiler olarak itirazımız Genel İş Şube’sinin devreden çıkarılmasına oldu. İşçiler ‘200 TL az alsaydık ama bizim irademizle imzalansaydı’ dedi. Bizim itirazımız rakamsal değildi. İşçinin iradesini yok sayarak anlaşma imzalanmasına tepki gösterdik.

"Çalışanlar arasında yemek ücretlerinde bile ciddi adaletsizlik var"

Bir grev hazırlığı da Kartal’da var. Siz aynı zamanda Kartal Belediyesi’nde çalışıyorsunuz. TİS görüşmeleri nasıl ilerliyor?

Kartal’da belediye yönetimi temsilcilerinin ve şube yönetiminin olduğu bir oturum yaptık. 9 idari maddede anlaşma sağlandı. Belediye ekonomik olarak bir teklif yaptı. Ancak kabul edilebilir bir teklif değildi. Yönetim taban ücret olarak 125 TL 50 kuruş, ilk yıl yüzde 7, ikinci yıl yüzde 7 zam teklif etti. Bunun yanında kıdem zammı da vermeyeceklerini söylediler. Aile yardımının olmadığı, çocuk yardımının 30 TL olduğu, ilk okul yardımının 140 TL, ortaokul 160 TL, lise 170, üniversite ve engelli çocuklara 200 TL yardım teklif edildi.

Yemek parası ise günlük 25 TL 25 kuruş olarak belirlenirken, ulaşım hakkı için 15 TL teklif edildi. Üstelik bu rakamların hepsi brüt ücret üzerinden hesapladı. Ancak işçiyi asıl ilgilendiren, kıdem zammı, taban ücreti, ikramiye, yemek ve yol parasıdır.

Belediyelerde yemek parasında bile ciddi adaletsizlik var. Kadrolu işçi ve memurun aldığı yemek parası taşerona verilmiyor. Taşerona günlük 15 TL ödeniyor. İşçi günlük 5 TL’yi cebinden veriyor. Yemek ve yol parası işçinin cebinde kalmıyor zaten.

"Belediye 'İşçiler 5 bin 200 TL'yi beğenmiyor' aldıgı yarattı"

Bir diğer tartışma da işçilerin aldığı ücretlerle ilgili oldu. Belediye Başkanları '5 bin 200 TL teklif edildi ancak kabul edilmedi' açıklaması yaparken, Genel İş Şubesi ücrete ‘yol ve yemek parasının dahil edildiğini’ söyledi. Burayı açar mısınız biraz?

Belediyeler halka, maaşları giydirerek anlattı. Maltepe ve Kadıköy’de yol ve yemek paraları eklenerek açıklama yapıldı. Ne yazık ki yönetim ‘işçi 5200 maaşı beğenmiyor’ algısı yarattı. Şu an alınan mevcut rakamlar üzerinden konuşursak işçiler 3800 ve 3900 arası maaş alıyoruz. Yol ve yemek parasını işçiler kimi zaman cebinden de karşılayarak yaşamını sürdürüyor. Yol ve yemeği, ayrıca AGİ’yi düştüğümüzde 2700 ve 2800 bandında ücret alıyor. 6. aydan sonra işçinin aldığı ücret asgari ücretin de altına düşüyor.

Kamuoyunda ‘belediye işçileri 7 bin maaş alıyorlar’ gibi bir algı yaratıldı ancak rakamlara baktığımızda bu iş böyle değil. Biz bunu halka da anlatmak istiyoruz. Çöp arabasının arkasında bir iki saat geçirmek kolay değil.

"Belediyeler işçiyi sömürüyorsa bu konuşulmalı"

Sosyal medyada dönen bir diğer tartışma ise 'işçi direnişlerinin CHP’ye zarar vererek AKP’yi güçlendirdiği' yönünde oldu. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Biz siyasetçi değiliz, kime yarayıp kime yaramayacağını da biz belirlemiyoruz. Sayın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Meclis kürsüsünde elini masaya vurup, ‘Ben bu işçinin hakkını kimseye yedirtmem’ derken, bir yandan da belediyeleri işçiyi sömürüyorsa bunun konuşulması gerekiyor.

Kartal’da temizlik işçisi 1950 TL alıyordu, biz bunu gündeme getirdikten sonra TİS’ten önce maaşları asgari ücret bandına çıkardılar. Biz alın terimizi istiyoruz. Maden CHP iktidara yürüyor, söylemlerini kendi belediyelerinde uygulasın, toplu iş sözleşmesi yapsın, AKP’li işçi de MHP’li işçi de oyunu CHP’ye verir.

 

Tükenmez Haber, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU