IŞİD operasyonunda kurtarılan Ezidi kızın durumu TBMM gündemine taşındı… Ezidi Kültür Vakfı'ndan "Çocuğu almaya hazırız" açıklaması geldi

Türkiye'de ikinci bir Ezidi çocuk vakası yaşanıyor. Bir süre önce ailesine verilen kardeşlerden sonra şimdi de IŞİD operasyonunda kurtarılan Ezidi kız çocuğu gündemde. HDP Mersin Milletvekili Kurtulan, küçük kızın durumunu TBMM gündemine taşıdı

IŞİD operasyonunda kurtarılan Ezidi kız çocuğunun durumu TBMM gündemine taşındı / Fotoğraf: AA

Dün Ankara'da İl Emniyet Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ortak çalışmasıyla Musul'da IŞİD içerisinde sorumlu üst düzeyde faaliyet gösterdiği bir şüpheliye operasyon düzenlendi.

Geçmişte Irak ordusunda subay olduğu ve örgütsel faaliyetlere devam ettiği bilgisine ulaşılan S.O. ve birlikte hareket ettiği N.H.R. düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Operasyonda Irak'ın Şengal (Sincar) bölgesinden kaçırarak Türkiye'ye getirdiği 7 yaşında Ezidi bir kız çocuğu da kurtarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Kurtarılan kız çocuğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlilerine teslim edildi.

İsmi öğrenilemeyen Ezidi kız çocuğunun 1 yaşındayken IŞİD'in Şengal baskınında kaçırıldığı tahmin ediliyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.

"Türkiye'de IŞİD'lilerin elinde kadın ve çocuk sayısı kaçtır"

Kurtulan, verdiği önergede "Bahsi geçen çocuğun adı nedir? Çocuk, hangi yıl, hangi yollar üzerinden Türkiye'ye getirilmiştir?" diye sordu.

 

Fatma Kurtulan
Fatma Kurtulan / Fotoğraf: MA

 

HDP'li Kurtulan'ın Bakan Soylu'nun yanıtlaması istediği diğer sorular şöyle:

"Çocuğun ailesi ile ilgili Bakanlığız bilgi sahibi midir? Öyleyse, çocuğun ailesiyle temasa geçilmiş midir?

Çocuğun ailesine teslimi için Irak resmi makamlarıyla temas kurulmuş mudur?

Türkiye'de halen IŞİD'lilerin elinde olduğu değerlendirilen kadın ve çocuk sayısı kaçtır?

Türkiye'de 2014 yılından bu yana kaç Ezidi IŞİD'lilerin elinden kurtarılmış, kaçı ailelerine veya Irak resmi makamlarına teslim edilmiştir? 

Kaç çocuk ve kaç kadın halen Türkiye'de resmi kurumlara bağlı koruma merkezlerinde tutulmaktadır?"

 

Azad Barış
Azad Barış / Fotoğraf: Twitter

 

Ezidi Kültür Vakfı: Kız çocuğu teslim almaya hazırız

Kız çocuğunun kurtarıldığı bilgisinden sonra Ezidi kurumları harekete geçti.

Merkezi Almanya'da bulunan Ezidi Kültür Vakfi kurucu başkanı Dr. Azad Barış, dün Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından kurtarılan 7 yaşındaki Ezidi kız çocuğunu almaya hazır olduklarını söyledi.

Resmi mercileri kendileriyle ilişki kurmaya davet eden Barış, şunları kaydetti:

"3 Ağustos 2014 tarihi itibariyle alıkonulmuş 10 bine yakın insandan 3 bini aşkın kişinin akıbeti hala bilinmiyor. IŞİD cihatçıları tarafından ‘ganimet' olarak görülen insanlardan biri dün Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından kurtarıldı. Kurtarılan kızımızı Ezidi cemaati ve Ezidi Kültür Vakfı olarak hemen istiyoruz. Konuyla alakalı bütün mercileri bizimle ilişki kurmaya ve biran evvel kızımızı bize teslim etmeye çağırıyoruz."

IŞİD tarafından 2014 yılında düzenlenen katliam sırasında 16 yaşında iken kaçırılan Ezidi kadın da 2020'nin Temmuz ayında Ankara Sincan'da bir evde bulunmuştu. Ezidi kadını "derin internetten" satın alan IŞİD'linin kadını yakalanmadan 10 ay önce Ankara'ya getirdiği belirlenmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU