Serbest kalması "pahalıya patlayan" İsrailli kadın: Suriye'ye macera aramaya gitmiştim

Yılan hikayesine dönen krizin ardından Moskova'nın arabuluculuğuyla varılan anlaşmaya göre, İsrail'in Suriye'ye 1,2 milyon dolarlık Rus koronavirüs aşısı vereceği iddia edilmişti

Suriye'ye geçerek diplomatik krize yol açan ve günler sonra ülkesine dönebilen İsrailli kadın (Kanal 13 televizyonu)

Suriye'de yakalanan ve serbest bırakılması devletler arası pazarlık konusu haline gelen İsrailli kadının kendisini sorgulayan yetkililere "Suriye'ye macera aramak için gittim" dediği belirtildi.

İsrailli kadın için Moskova'nın arabuluculuğuyla İsrail'le Suriye arasında esir takası gerçekleştirilmiş, Guardian'a konuşan bir kaynaksa İsrail'in anlaşmanın parçası olarak Suriye'ye Rusya'nın ürettiği koronavirüs (Kovid-19) aşısından vereceğini iddia etmişti.

Times of Israel'in haberinde, Suriye yönetimi tarafından iki hafta önce alıkonan ve anlaşma sonrası cuma günü Moskova üzerinden ülkesine dönebilen kadının İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'teki sorgusunun tamamlandığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanal 12 televizyonun göre İsrailli kadın, kendisini sorgulayan müfettişlere "Macera arıyordum ve birileriyle tanışma niyetinde değildim… Benim için Suriye, seyahat için gittiğim yerlerden biriydi" dedi.

Haberde, kadının Modiin Illit sakinlerinden olduğu ve akıcı bir şekilde Arapça konuşabilen 20'li yaşlarda biri olduğu belirtildi.

Facebook sayfasıysa kadının birkaç Arap bölgesi de dahil olmak üzere İsrail içinde ve Batı Şeria'da sık sık seyahat ettiğini gösteriyor.

Sayfadaki gönderilerden birinde "Yeşil, mavi veya mor hatlarınızı tanımıyorum ve kırmızı bir çizgi bile beni durduramaz" sözleri yer alırken, bir diğerindeyse "Yarın ya da bir sonraki saniye ölsem bile kimse hareketimi kısıtlamayacak ya da soluduğum havayı engellemeyecek. Son ana kadar özgür olacağım" ifadeleri kullanılıyor.

Öte yandan gözaltına alındıktan sonra ev hapsinde tutulması beklenen bu kişinin adı ve fotoğrafı da dahil olmak üzere olaya ilişkin detayların ordu tarafından sansürlendiği konuşuluyor.

İsrailli yetkililer iddialara ne demişti?

İsrail'in bu kadının özgürlüğüne kavuşmasına karşılık olarak, kendi topraklarında yakaladığı iki Suriyeli çobanı serbest bıraktığı ve Suriye uyruklu bir mahkumun cezasını indirdiği kaydedilmişti.

Guardian gazetesiyse, İsrail'in bu anlaşma uyarınca Suriye'ye 1,2 milyon dolarlık Sputnik V aşısı almayı kabul ettiğini öne sürmüştü. İsrailli gazeteci Barak Ravid de Twitter'da yaptığı paylaşımla söz konusu pazarlığı gündeme getirmişti.
 


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise bu iddiaların sorulması üzerine ülkesinin Rus aşılarının satın alımını finanse ettiğini inkar etmemekle birlikte "Bu işe İsrail'in tek bir doz aşısı bile gitmedi" demişti.

Savunma Bakanı Benny Gantz da İsrail'in Suriye için Rus aşılarını finanse edip etmediği konusunda yorum yapmayı reddetmişti.
 

israil.jpg
(Ali Choeib/Twitter)


Bu ilk vukuatı değil

Diğer yandan İsrailli kadının Suriye'ye girişinin, sınır ihlallerine karıştığı ilk vaka olmadığı kaydedildi.

Aynı kişinin daha önce Lübnan sınırında Hizbullah tarafından tespit edildiği belirtildi. Hizbullah yanlısı Al-Manar televizyonundan muhabir Ali Choeib, İsrailli kadının, Ekim 2020'de sınır yakınlarında camı açık bir cipte görüldüğünü söylediği bir fotoğraf paylaştı.

İsrailli yetkililere göre bu kişi, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ne biri karadan diğeri de derme çatma bir salla olmak üzere iki kez girmeye çalıştı, bir keresinde de Ürdün'e geçmeye kalkıştı ve tüm bu teşebbüslerinde ya ordu ya da polis yetkilileri tarafından yakalandı.


Independent Türkçe, Times of Israel, Guardian

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU