Avustralya Başbakanı: Facebook geçici süreliğine bizi arkadaş olarak ekledi

Scott Morrison, sosyal medya devinin müzakere masasına dönmesinden memnun olduğunu söyledi

Tartışma, sosyal medya devlerine kullandıkları içerikler için haber kuruluşlarına ödeme şartı getirilmesiyle başladı (Reuters)

Avustralya hükümetiyle Facebook arasındaki tırmanan gerilimde yeni bir gelişme yaşandı.

Ülkede haber içeriklerine ücret ödenmesi kararına itiraz ederek paylaşımları engelleyen sosyal medya devinin müzakere masasına oturma kararı aldığı belirtildi.

Facebook'un Avustralyalıların sitede haber paylaşmasını durdurma, yerli ve yabancı haber kuruluşlarının sayfalarını çıkarma ve hükümete bağlı bazı hesapları da silme kararı ülkede büyük öfkeye yol açmıştı.

Reuters'ın haberine göre Avustralya Başbakanı Scott Morrison, "Firma, geçici süreyle bizi arkadaş olarak ekledi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morrison, Sidney'de düzenlediği basın toplantısında, "Facebook'un yeniden masaya dönmüş olmasından memnunum" ifadesini kullandı.

Facebook ise sosyal medya platformlarının haber içeriğine giden bağlantılar için ödeme yapmasını gerektiren yasa tasarısına muhalefetinde herhangi bir değişiklik olmadığını açıkça belirtmişti.

Avustralya Hazine Bakanı Josh Frydenberg cuma günü yaptığı açıklamada, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'le görüştüğünü ve hafta sonu yeni görüşmelerin beklendiğini söylemişti. Reuters, bu görüşmelerin henüz gerçekleşip gerçekleşmediğinin bilinmediğini aktardı.

Taraflar arasındaki anlaşmazlık, Avustralya'nın küresel çapta emsal teşkil edebilecek nitelikteki mevzuatı sürdürme sözü vermesiyle patlak vermişti.

Facebook ve Google'ı, Avustralyalı yayıncılarla ticari anlaşmalar yapmaya veya zorunlu tahkimle karşı karşıya kalmaya zorlayacak yasa Temsilciler Meclisi'nden geçti ve düzenlemenin önümüzdeki hafta içinde Senato tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.
 


Sosyal medya devi, Eylül 2020'de, Avustralya hükümetinin yayıncılar ve online platformlar arasındaki finansal anlaşmaları değiştirip yayımlanan haber karşılığı ödeme yapılmasına dair düzenlemeleri geçirmesi hainde bu ülkedeki kullanıcıların Facebook ve Instagram'da yerel ya da uluslararası düzeyde haber paylaşımını engelleyeceği tehdidinde bulunmuştu.

Rupert Murdoch'ın News Corp Australia şirketi tarafından güçlü bir şekilde desteklenen yeni kuralların Facebook ve Google'ı dijital reklam gelirlerinden büyük bir payı haber kuruluşlarına vermek zorunda bırakacağı belirtilmişti.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU