Bakan Koca'dan "mutasyonlu virüse karşı inaktif aşı" vurgusu: Şimdi tüm dünya bunu konuşmaya başladı

Bakan Koca, inaktif aşıların mutasyonlu koronavirüse karşı etkisinin tüm dünyada konuşulmaya başladığını ifade etti

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, inaktif yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının, mutasyona uğramış virüslere karşı etkisine ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Koca, "İnaktif aşının yan etki riski düşüklüğünün yanında mutasyonlardan da daha az etkileneceğini daha önce ifade etmiştik. Şimdi, dünya bunu da konuşmaya ve haberleştirmeye başladı. Bu ülkenin güzide vatandaşlarına en iyiyi temin etmek için çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Koca paylaşımında, Reuters'ın "Sinovac aşısının Birleşik Krallık ve Güney Afrika varyantları üzerinde etkili olduğuyla" ilgili bir haber de yer aldı. 

İnaktif aşı nedir?

İnaktif aşılar da uzun süredir kullanılan ve güvenilir bir metot. İnaktif aşılar ısı, kimyasallar ve radyasyon kullanılarak virüslerin kendilerini kopyalarak çoğalmalarını engellenmesi ile üretiliyor. Bu virüsler çoğalamasa da bağışıklık sistemini tetikleyebiliyor.

Çinli Sinovac şirketi tarafından üretilen ve Türkiye'de de kullanılan Kovid-19 aşıları, inaktif aşı sınıfındadır.

Pfizer /Biontech ve Moderna aşıları ise mRNA tipi aşı sınıfında yer alıyor.

DNA ve RNA bazlı aşılar laboratuvar ortamında üretilen genetik materyal parçacıklarını kullanıyor. Bu parçacıklar virüsün dış yüzeyindeki protein kılıfın kodlarını içeriyor. Aşı yapıldıktan sonra vücudun bu DNA ve RNA kodlarındaki talimatları kullanarak virüs ya da antijenin kılıfını üretmesini sağlıyor.

New England Journal of Medicine'de yayımlanan bir rapora göre, ABD'de şu anda mevcut olan BioNTech/Pfizer ve Moderna aşılarının Güney Afrika mutasyonlarına karşı savaşırken antikor korumasını azaltıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU