Ali Bayramoğlu: Başarılsa iktidar için siyasi getirisi de yüksek olacak bir sonucu almak için, canlar riske atılmıştır

“Başka türlü kurtarılabilir miydi rehineler? Elbette, kurtarılabilirdi. Siyaset yoluyla, takasla, her ne gerekiyorsa onunla kurtarılabilirdi”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, Gara’da 13 Türkiye vatandaşının şehit edildiği operasyonla ilgili olarak “Başarılsa iktidar için siyasi getirisi de yüksek olacak bir sonucu almak için, canlar riske atılmıştır” yorumunu yaptı.

Ali Bayramoğlu, bugünkü köşe yazısında “Cinayetler, ordunun yaptığı bir operasyon sırasında işlendi. Bu operasyonun amacı rehine kurtarmaktı ve başarısızlıkla sonuçlandı. Ölümlerde bu başarısızlığın payı yok mu?” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu kardeşlerimizin bir kısmı beş yıl, bir kısmı altı yıl bu teröristlerin ellerinde esirdi (…) En son bu operasyonların yapıldığı gece artık bu operasyonları yapmak suretiyle bu kardeşlerimizi kurtaralım istedik. Ve gerek Savunma Bakanım gerek Genelkurmay Başkanım gerek Millî İstihbarat, gerek polis, hep birlikte yapılan çalışmalar neticesinde adım atıldı. (…) Ama gel gör ki başaramadık” ifadelerini hatırlatan Bayramoğlu, şunları yazdı:

Bu açıklama madalyonun diğer yüzünü resmediyor.   Emekli bir general televizyonlarda, şunları ifade ediyordu:   “Böyle bir operasyonda rehineleri sağ kurtarma ihtimalii yüzde 20’yi geçmez….”  Peki, başka türlü kurtarılabilir miydi rehineler?  Elbette, kurtarılabilirdi.  

Siyaset yoluyla, takasla, her ne gerekiyorsa onunla kurtarılabilirdi.  Risk almak bir karar, başarısızlık ödenmesi gereken bir bedeldir.   Tersten söyleyelim: Başarılsa iktidar için siyasi getirisi de yüksek olacak bir sonucu almak için, canlar riske atılmıştır.  

Rehine kurtarma operasyonları sırasında, meydana gelen kitlesel rehine ölümleri, rehinelerin onları kaçıranlar tarafından infazı, hemen her zaman, hemen her yerde operasyonla ilgili soruları, sorumluluk tartışmalarını beraberinde getirir.  Siyasetin asli işi budur. Muhalefet sormalı, iktidar yanıt vermelidir.   PKK’nın yaptığı katliam bu yüzü maskelemesin... 

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU