Aşı dağıtımında zengin ülkelerle yoksul ülkeler arasında açılan uçurum Meksikalıların sabrını taşırdı

ABD, İsrail, Çin ve Birleşik Krallık gibi zengin ülkeler aşılama rakamlarında listenin başında yer alırken, yoksulluk seviyesindeki birçok ülkeyse vatandaşlarına henüz tek bir doz aşı bile yaptıramadı

Meksika yaptığı anlaşmalara rağmen beklediği dozun önemli bir kısmını henüz alamadı (Reuters)

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıların yoksul ülkelerle zengin ülkeler arasında adaletli bir şekilde dağıtılmadığını belirten Meksika, meseleyi Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde, Kovid-19 salgınının görüşüldüğü toplantıda konuşan Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, aşıya eşit erişim çağrısı yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zengin ülkeleri Kovid-19 aşısını "tekelleştirmekle" ve "stoklamakla" suçlayan Ebrard, eşit ve adil erişim olmazsa bazı ülkelerin 2023 yılına kadar aşı göremeyeceğine dikkati çekti.

Meksika, koronavirüse karşı geliştirilen farklı aşılardan 230 milyon doz almak için anlaşmalar imzalamış olmasına rağmen şimdiye kadar yaklaşık 750 bin dozu temin edebildi.

Salgınla mücadele için gerekli malzemelerde kıtlık yaşanırken, Meksika hükümetinin bazı ülkelerin aşıları "istifleyip istiflemediğine" dair endişeleri dünya çapında birçok kişi tarafından gündeme getirilmişti.

ABD, İsrail, Çin ve Birleşik Krallık gibi daha zengin ülkeler şimdiye kadar uygulanan aşı sayısında listenin başında yer alırken, yoksulluk seviyesindeki birçok ülkeyse vatandaşlarına şu ana kadar tek bir doz aşı bile sunamadı.
 


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ocak ayında yaptığı açıklamada şu uyarıda bulunmuştu:

Aşılar her ne kadar kimilerine umut verse de dünyanın zenginleriyle yoksunları arasındaki eşitsizlik duvarına yeni bir tuğla ekliyor.

Eşit erişimden bahsediyor olsalar bile, bazı ülkeler ve şirketler ikili anlaşmalara öncelik vermeye devam ediyor, fiyatları yükseltiyor ve sıranın önüne atlamaya çalışıyor. Bu yanlış bir tutum.

DSÖ yetkilileri, dikkat çektikleri bu tür yaklaşımların COVAX girişimini tehlikeye atmasından endişe duyuyor.

Küresel adil dağıtım mekanizması COVAX, çoğu yoksul ülkeler için olmak üzere dünya çapında yaklaşık 2 milyar doz aşıyı bu yılın sonuna kadar dağıtmayı hedefliyor.

Koronavirüs salgınında en çok kayıp veren ülkeler arasında ABD ve Brezilya'dan sonra üçüncü sırada gelen Meksika'da bugüne kadar 2 milyondan fazla kişi enfekte oldu, yaklaşık 176 bin kişi de hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU