İsveçli araştırmacılar, antikorların Kovid-19 sonrası koruma süresini tespit etti: "Bu çok iyi bir haber"

Haftalık taramalar üzerinden yürütülen araştırma, tekrar enfeksiyona yakalanma ihtimaline dair ipuçları da sunuyor

İsveç'te toplam Kovid-19 vaka sayısı 618 bin (Reuters)

İskandinav ülkesi İsveç'te yapılan bir araştırma, antikorların Kovid-19 geçiren kişilerin çoğunda en az 9 ay boyunca hastalığa karşı koruma sağladığını ortaya koydu. Bulgular, söz konusu kişilerin tekrar enfeksiyon ihtimalinin de epey düşük olduğuna işaret etti.

Araştırma ekibinden, Danderyd Hastanesi'nde uzman doktor Charlotte Thalin şöyle konuştu:

Bu çok iyi bir haber. Antikorlar iyi çalışıyor gibi görünüyor. Sizi hastalanmaktan, aynı zamanda enfekte olmaktan ve virüsü daha çok yaymaktan koruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sputnik International'ın aktardığına göre, Danderyd Hastanesi ve Karolinska Enstitüsü'nün birlikte yürüttüğü araştırma, ilkbaharda başladı ve sağlık çalışanlarındaki uzun vadeli bağışıklığı inceledi.

İlkbaharda hastalığa yakalanıp antikor geliştiren 370 katılımcının yüzde 96'sının, 9 ay sonra da Kovid-19'un sivri uçlu proteinine karşı koruyucu antikorlara sahip olduğu keşfedildi.

Araştırmacılar daha önce, antikorların kişileri yalnızca belli bir noktaya kadar koruyacağını ve asemptomatik hasta sayısının daha fazla olacağını düşünüyordu. Fakat haftalık taramalar, katılımcılardan yüzde 1'inden daha azının tekrar enfekte olduğunu da gösterdi.

Ayrıca, antikoru olan katılımcıların üçte ikisinde T hücresi tespit edildi. T hücresi bağışıklık sisteminin ana bileşenlerinden biri. Vücuttaki görevi virüsün ele geçirdiği, yani enfekte olmuş hücreleri öldürmek ve diğer bağışıklık hücrelerini aktive etmek.

Thalin, antikora sahip olmayan kişilerde T hücresi bulunmadığını ekledi.

Bununla birlikte, araştırmanın aşı kuyruklarını etkileyebileceği düşünülüyor. Zira tekrar enfeksiyon riskinin düşük olması, aşı önceliklerinin değişmesine yol açabilir. Thalin bu konuda şöyle konuştu:

Kovid-19 geçirdiyseniz, aşı kuyruğundaki son kişi olabileceğinizi ve aşıya daha fazla ihtiyaç duyanlara öncelik verebileceğinizi düşünüyorum.

 

Independent Türkçe, Sputnik International

DAHA FAZLA HABER OKU